στην πραγματικότητα τον έφταξαν κάποιοι περιηγητές στην Ελληνιστική περίοδο και συγκεκριμένα τον 1ο και 2ο αιώνα π.Χ. Η κατάκτηση του μεγαλύτερου τμήματος του τότε γνωστού κόσμου τον 4ο αιώνα π.Χ. έδωσε στους ταξιδιώτες της Ελληνιστικής περιόδου τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στους πολιτισμούς των Αιγυπτίων, των Περσών και των Βαβυλωνίων. Οι επισκέπτες αυτοί άρχισαν να καταγράφουν ό,τι έβλεπαν και συνέθεσαν έναν κατάλογο από θαύματα, συνολικά επτά. Από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, πέντε είναι από την αρχαία Ελλάδα, που δείχνει την πρόοδο της Ελλάδας στις τέχνες και στην αρχιτεκτονική. Δημιουργείται η απορία, γιατί μερικές αρχαίες κατασκευές από την Κίνα να μη βρίσκονται στον κατάλογο αυτόν; Αυτό συμβαίνει επειδή οι ταξιδιώτες δεν ταξίδευαν τόσο μακριά μέχρι την Κίνα, για να δουν τον αρχαίο κινέζικο πολιτισμό και έτσι, όλα αυτά τα οικοδομήματα είναι από τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή. Ακολουθεί ο κατάλογος με τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου:
Το εργαστήριο του Φειδία στην Ολυμπία |
1. Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ
Αυτή είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες στη Νεκρόπολη της Γκίζας, στην Αίγυπτο, με αρχικό ύψος 146,5 μ. Κατασκευάστηκε σε μια περίοδο από 14 μέχρι 20 χρόνια, γύρω στο 2560 π.Χ. και ήταν το ψηλότερο ανθρώπινο οικοδόμημα πάνω στη Γη, για πάνω από 3.800 χρόνια. Είναι το πιο παλιό από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και το μόνο που παραμένει σχεδόν ανέπαφο.
2. ΟΙ ΚΡΕΜΑΣΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΗΣ ΒΑΒΥΛΩΝΑΣ
Χτίστηκαν στην αρχαία πόλη της Βαβυλώνας (σημερινό Ιράκ), γύρω στα 600 π.Χ., από τον βασιλιά Ναβουχοδονόσωρ Β', για τη γυναίκα του που νοσταλγούσε την πατρίδα της. Οι κήποι καταστράφηκαν από διάφορους σεισμούς. Είχαν τετράγωνο σχήμα, ήταν σαν ταράτσες, αποτελούνταν από τοξοειδείς θόλους πάνω σε κυβοειδείς θεμελιώσεις που δέχονταν και φυτείες. Είχαν 30 μ. μήκος και 30 μ. πλάτος και φαινόταν σαν αμφιθεατρικοί.
3. Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ
Ο ναός χτίστηκε το 550 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη στην Έφεσο (σημερινή Τουρκία). Όλος ο ναός ήταν φτιαγμένος από μάρμαρο, εκτός από τη στέγη. Το έργο κατασκευάστηκε από τους αρχιτέκτονες Χερσίφρονα και το γιο του, Μεταγένη, που χρειάστηκαν 120 χρόνια για να τον τελειώσουν. Ο αρχικός ναός είχε μήκος περίπου 300 πόδια, πλάτος 150 πόδια και ύψος περίπου 50 πόδια. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 323 π.Χ. σε μεγαλύτερη κλίμακα, με πάνω από 127 κολώνες.
4. ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ
Το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον Έλληνα γλύπτη, Φειδία, γύρω στα 432 π.Χ. στο εργαστήριό του και μετά στήθηκε στο ναό του Δία, στην Ολυμπία. Είχε ύψος γύρω στα 12 μ. και καταλάμβανε τη μισή πτέρυγα του ναού. Ήταν χρυσελεφάντινο γλυπτό, φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο και μπρούντζο καλυμμένο με φύλλα χρυσού.
5. ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ
Γνωστό και ως Τάφος του Μαύσωλου, ήταν ένας τάφος που φτιάχτηκε μεταξύ 353 και 350 π.Χ. στην Αλικαρνασσό (σημερινή Τουρκία), για τον Μαύσωλο, και τον σχεδίασαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρος και Πύθης. Είχε σχεδόν 45 μ. ύψος και κάθε μια από τις 4 πλευρές του ήταν στολισμένη με ανάγλυφες παραστάσεις φτιαγμένες από 4 Έλληνες γλύπτες: τον Λεωχάρη, τον Βρύαξη, τον Σκόπα της Πάρου και τον Τιμόθεο.
6. Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Ήταν ένα άγαλμα του ελληνικού θεού Ηλίου, που στήθηκε στο νησί της Ρόδου, μεταξύ 292 και 280 π.Χ., για να γιορταστεί η νίκη της Ρόδου επί του ηγεμόνα της Κύπρου. Είχε ύψος πάνω από 30 μ., και αυτό το έκανε να είναι ένα από τα πιο ψηλά αγάλματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν κατασκευασμένο από σιδερένιες ράβδους δεμένες μεταξύ τους και απέξω είχε χάλκινες πλάκες που σχημάτιζαν το δέρμα.
7. Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Ήταν ένας πύργος που χτίστηκε μεταξύ 280 και 247 π.Χ. στο νησί Φάρος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να καθοδηγεί τους ναυτικούς μέσα στο λιμάνι τη νύχτα. Με το ύψος του να υπολογίζεται περίπου στα 140 μ., ήταν μεταξύ των πιο ψηλών ανθρώπινων οικοδομημάτων πάνω στη Γη, για πολλούς αιώνες. Ήταν ορατός σχεδόν από 47 χλμ. μακριά.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου