12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την Αφρική!



Η Αφρική είναι μια ιδιαίτερη, γοητευτική ήπειρος και υπάρχουν πολλά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε γι’ αυτήν. Διαθέτει μερικά μοναδικά και θαυμάσια βιολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά, κάνοντας την μια πραγματικά ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα ήπειρο.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που ίσως να μη γνωρίζετε για τη Μαύρη Ήπειρο, την τρίτη σε μέγεθος ήπειρο του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική και την πρώτη περιοχή στην οποία έζησε ο άνθρωπος, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη.
Η Αφρική διαφέρει από την Ασία και την Ευρώπη, ως προς το γεωμορφολογικό χαρακτήρα, το κλίμα και τη χλωρίδα, αλλά και ως προς το χαρακτήρα της ιστορικής και πολιτιστικής της ανάπτυξης.
Ας δούμε μερικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν και που ίσως να σας διαφεύγουν…

Φιλοξενεί 55.000 πιγκουίνους
Οι πιγκουίνοι της Αφρικής κινδυνεύουν. Έχουν απομείνει μόλις 55.000, ενώ στις αρχές του περασμένου αιώνα υπήρχαν πάνω από 4 εκατομμύρια. Ο συνολικός πληθυσμός έπεσε στους 200.000 το 2000 ενώ δέκα χρόνια αργότερα μειώθηκε δραματικά στους 55 χιλιάδες. Αν αυτή η μείωση δεν σταματήσει, εκτιμάται ότι το είδος θα εξαφανιστεί εντός 15 ετών.
Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο
Η Αφρική είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, παράγοντας περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Μέχρι σήμερα η Αφρική έχει παραγάγει πάνω από το 75% των διαμαντιών του κόσμου σε αξία, με περισσότερα από 1,9 δισεκατομμύρια καράτια. Η Αγκόλα, η Μποτσουάνα και η Νότια Αφρική, είναι οι κορυφαίοι παραγωγοί διαμαντιών στην ήπειρο.
Η μόνη αφρικανική χώρα που δεν έγινε ποτέ αποικία
Η Αιθιοπία είναι η παλαιότερη ανεξάρτητη χώρα στην Αφρική και μια από τις παλαιότερες του κόσμου, έχοντας ρίζες τουλάχιστον δύο χιλιάδων ετών. Η χώρα αποτελείται από περισσότερες από 80 εθνότητες και άλλες τόσες γλώσσες. Ο κύριος ενωτικός παράγοντας είναι η ανεξαρτησία της Αιθιοπίας, η οποία σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αφρικανικές χώρες δεν έγινε ποτέ αποικία, με εξαίρεση την ιταλική κατοχή από το 1936 μέχρι το 1941.
Η λίμνη με τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών ψαριών
Η λίμνη Μαλάουι, περιέχει τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών ψαριών από οποιαδήποτε άλλη λίμνη στον κόσμο, με πάνω από 500 διαφορετικές οικογένειες. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η οικογένεια ψαριών «κιχλίδες» (μοιάζουν με πέρκες), από τις οποίες με εξαίρεση πέντε είδη και τα 400 είναι ενδημικά στη λίμνη Μαλάουι. Η λίμνη περιέχει το 30% όλων των γνωστών ειδών κιχλίδων.
Το Σουδάν έχει διπλάσιο αριθμό πυραμίδων από την Αίγυπτο
Το Σουδάν έχει περισσότερες πυραμίδες από κάθε άλλη χώρα στη Γη, ακόμη περισσότερες και από την Αίγυπτο. Υπάρχουν τουλάχιστον 223 πυραμίδες σε πόλεις όπως οι Al Kurru, Nuri, Gebel Barkal και Meroë, την ίδια στιγμή που η Αίγυπτος διαθέτει περίπου 110 πυραμίδες συνολικά. Οι πυραμίδες του Σουδάν έχουν περίπου 20 με 30 μέτρα ύψος και έχουν μεγάλη κλίση.
Το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο στον κόσμο
Το νοσοκομείο Chris Hani Baragwanath είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο στον κόσμο, μετά το νοσοκομείο Ιατρικών Επιστημών στη δυτική Κίνα. Καταλαμβάνει 700 στρέμματα και έχει 3200 κρεβάτια και 6.760 άτομα προσωπικό. Το νοσοκομείο βρίσκεται στην περιοχή του Soweto, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Η πλουσιότερη χώρα της Αφρικής
Το Malabo, πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας
Η Ισημερινή Γουινέα είναι η πλουσιότερη χώρα της Αφρικής. Μπορεί να μην το έχετε ακούσει, ωστόσο η χώρα με τους μόλις 600 χιλιάδες κατοίκους περίπου, βρέθηκε στο προσκήνιο μετά το 1996 όταν ανακαλύφθηκαν εκεί μεγάλα αποθέματα πετρελαίου. Αν και είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική, ελάχιστα έχουν γίνει πάντως για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού. Η διαφθορά είναι εκτεταμένη και οι απλοί άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι μάλλον το μεγαλύτερο στον κόσμο, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ανέρχεται στα 30.200 δολάρια. Δεύτερη έρχεται η Μποτσουάνα με 15.000 δολάρια και τελευταία η Ζιμπάμπουε με 200 δολάρια το χρόνο.
Η… εξαφάνιση της λίμνης Τσαντ
Η λίμνη Τσαντ ήταν κάποτε η τέταρτη μεγαλύτερη στην Αφρική, ωστόσο τα τελευταία 38 χρόνια έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 95%. Ακόμη χειρότερα, η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη ζήτηση για νερό, έχουν αποξηράνει τη λίμνη σε τέτοιο βαθμό, που σύντομα δε θα απομείνει τίποτα περισσότερο από μια… λακκούβα.
Η επέκταση της ερήμου Σαχάρα
Η έρημος Σαχάρα επεκτείνεται εξαιτίας της ερημοποίησης, δηλαδή της διαδικασίας της γης να μετατρέπεται σε έρημο λόγω της απώλειας υγρασίας του εδάφους και της απώλειας βλάστησης. Επίσης, αιτία μπορεί να είναι και η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά και η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού σε μια περιοχή. Η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο, η Σαχάρα, αυξάνεται περίπου κατά 800 μέτρα κάθε μήνα.
Η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση άγριων ζώων
Η Τανζανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση άγριων ζώων. Περιλαμβάνει το 20% των ειδών των μεγάλων θηλαστικών της Αφρικής, που βρίσκονται σε 14 εθνικά πάρκα, προστατευόμενες περιοχές και θαλάσσια πάρκα και εκτείνεται σε πάνω από 42 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, αποτελώντας πάνω από το ένα τρίτο του εδάφους της χώρας.
Οι τρεις πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής
Η Νότια Αφρική είναι σίγουρα ένας μοναδικός προορισμός για τους ταξιδιώτες, αφού σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, έχει τρεις διαφορετικές πρωτεύουσες. Το Cape Town είναι η νομοθετική πρωτεύουσα, η Pretoria είναι η εκτελεστική πρωτεύουσα και το Bloemfontein είναι η δικαστική πρωτεύουσα.
Τα ενδημικά είδη της Μαδαγασκάρης
Ως αποτέλεσμα της απομόνωσης του νησιού από τις γειτονικές ηπείρους, η Μαδαγασκάρη φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία φυτών και ζώων που δε βρίσκονται πουθενά αλλού στη Γη. Περίπου το 80% όλων των ειδών που βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη είναι ενδημικά, συμπεριλαμβανομένων των λεμούριων, του σαρκοβόρου θηλαστικού φόσα και τριών οικογενειών πτηνών. Πάνω από 10 χιλιάδες είδη φυτών είναι ενδημικά, εκ των οποίων το 90% δε βρίσκεται πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτή η διακριτική οικολογία έχει οδηγήσει μερικούς οικολόγους να αναφέρουν τη Μαδαγασκάρη ως όγδοη ήπειρο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου