Σαντορίνη




Ιστορική Αναφορά
Σαντορίνη ή Θήρα, το αρχικό όνομα του νησιού ήταν Θήρα, λόγω ενός Σπαρτιάτη πολεμιστή Θήραν, ο οποίος ήταν ο πρώτος που αποίκησε στο νησί. Μετά έγινε πέρασμα για τους Φράγκους Σταυροφόρους, οι οποίοι σταματούσαν για εφοδιασμό στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (περιοχή Θηρασία).
Πριν τη ηφαιστειακή έκρηξη το νησί ήταν στρογγυλό, και είχε την ονομασία Στρογγύλη. Η σημερινή ημικυκλική μορφή του νησιού οφείλεται στις συνεχόμενες ηφαιστειακές εκρήξεις.
Αργότερα Καλλιστώ ή Καλλίστη (=όμορφη), Φιλητέρη , Φιλωτέρα, Καλυρία, Καρίστη, Θηραμένη και Ρήνεια.
Οι Τούρκοι επί Τουρκοκρατίας ονόμασαν το νησί Δερμετζίκ ή Διμερτζίκ, το οποίο σημαίνει Μικρός Μύλος, προφανώς από τους πολλούς ανεμόμυλους.
Με την απελευθέρωση της Ελλάδος, οι ξένοι αποκαλούσαν το νησί ¨Σαντ Ειρήνα¨, οπότε και με τη πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε σε Σαντορίνη (ορθότερο είναι το Σαντορήνη).



Γεωγραφία – Συντεταγμένες
Η Σαντορίνη βρίσκεται σε γεωγραφικό πλάτος από 36o 19' 56" έως 36o 28' 40" Βόρειο και γεωγραφικό μήκος από 25o 19' 22" έως 25o 29' 13" Aνατολικό.
Η Σαντορίνη έχει 75,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια.
Η περίμετρος της Σαντορίνης είναι περίπου 36 ναυτικά μίλια και διαθέτει έξι όρμους: Το Αμμούδι ή Άγιος Νικόλαος, στη Πάνω Μεριά (Οία Θήρας ), της Αρμένης, επίσης στη Πάνω Μεριά, τον όρμο Μουζάκι, τους όρμους Φηρών και Αθηνιού και τον όρμο του Μπάλου στο Ακρωτήρι.

Κλίμα
Έχει θερμό ερημικό κλίμα.


Τρόποι Πρόσβασης
Η Σαντορίνη απέχει από το Λιμάνι του Πειραιά 128 χιλιόμετρα. Η Σαντορίνη διαθέτει αεροδρόμιο, Θηρά [Thira - Santorini Airport (JTR), Greece].
Με ακτοπλοϊκή εταιρία μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στο νησί από Πειραιά, Ηράκλειο (Κρήτης), Λαύριο (μερικά από τα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδος) αλλά και απ’ άλλους προορισμούς.

Τοπικά Φαγητά
Η Σαντορίνη είναι γνωστή για τη τοπική της κουζίνα, υπάρχουν εστιατόρια που στηρίζονται αποκλειστικά σε τοπικά προϊόντα και διαθέτουν μόνο τοπικά φαγητά και εδέσματα. Στη Σαντορίνη μπορεί κανείς να γευτεί το γνωστό Μελιτίνι το Κεντητό που είναι πασχαλινό γλύκισμα, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά, επίσης παράγει λιαστές τομάτες από τα γνωστά Άνυδρα τοματίνια, και να γευτεί τη τοπική Φάβα σε ξυλόφουρνο και να δοκιμάσει τα Κατσούνια, είδος αγγουριού. Τέλος στη Σαντορίνη καλλιεργείται ή λευκή μελιτζάνα, δε μπορεί να καλλιεργηθεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου λόγω της μορφολογίας της Γης.


Τοπικές Συγκοινωνίες
Οι ώρες και οι τιμές είναι ενδεικτικές, ενδέχεται να αλλάξουν, απροειδοποίητα από τα γραφεία της ΚΤΕΛ-ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.
Στην Σαντορίνη μπορείς να απολαύσεις υποβρύχιες περιηγήσεις, στο βυθό της καλντέρας, όπου υπάρχουν υποβρύχια σκάφη και η διάρκεια της περιήγησης διαρκεί  1 ώρα.
Για τους λάτρεις των ¨εξτρίμ¨ μετακινήσεων, υπάρχουν τα γνωστά γαϊδουράκια όπου μπορούν να απολαύσουν την βόλτα τους, το κόστος είναι 3 Ευρώ.

Εναλλακτικοί Τρόποι Διασκέδασης
Η Σαντορίνη παρά τη μικρή της έκταση και τη μορφολογία της επιφάνειάς της, αλλά μπορεί και συνδυάζει πολλούς τρόπους εναλλακτικής διασκέδασης.
Τα πολλά μονοπάτια, σπηλιές και τα καλντερίμια προσφέρουν υπέροχες στιγμές ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και ανακάλυψης. Οι οργανωμένες εκδρομές που διοργανώνονται ή οι ατομικές εξορμήσεις δίνουν τη δυνατότητα να δεις μια άλλη άποψη των διακοπών, που δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους.


Παραλίες
Οι παραλίες της Σαντορίνης χαρακτηρίζονται από τα μαύρα βότσαλα που υπάρχουν στις παραλίες κοντά στο ηφαίστειο. Τα απότομα βράχια και οι αμμώδες παραλίες. Αναλυτικά πιο κάτω θα δούμε κάθε παραλία ξεχωριστά.
Νοτιοανατολικό τμήμα:
·         Περίβολο: Διαθέτει οργανωμένη παραλία (Beach Bar), και χαρακτηρίζεται από τη ψηλή άμμο, τα καθαρά αλλά απότομα νερά.
·         Περίσσα: Είναι μια από τις διασημότερες παραλίες της Σαντορίνης, εξαιτίας της μαύρης άμμου, έχει βαθιά νερά. Έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τη δικιά σας ομπρέλα μπροστά από τα beach bar.
·         Καμάρι: Μεγάλη παραλία που βρίσκεται κάτω από την Αρχαία Θήρα. Οργανωμένη παραλία.
·         Βλυχάδα: Διαθέτει μεγάλους λευκούς βράχους
·         Μονόλιθος: Διαθέτει οργανωμένη παραλία (Beach Bar) και έχει ρηχά νερά, επίσης είναι ένα καλό μέρος για τις οικογενειακές διακοπές, καθότι διαθέτει οργανωμένη μεγάλη παιδική χαρά.
·         Αβίς
Νότιο τμήμα:
·         Κόκκινη Παραλία: τα υπόσκαφα σπίτια δεσπόζουν στους κόκκινους βράχους.
·         Λευκή Παραλία: επιβλητικοί λευκοί βράχοι και κατάλληλος μέρος για βουτιές.
·         Γιαλός Μπάλος: μαύρα βότσαλα και σκούρα θάλασσα
·         Η Θέρμη
·         Μέσα Πηγάδια
·         Αλμύρα
·         Κάμπια


Βόρειο τμήμα:
·         Αμμούδι: Θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τα 200 σκαλοπάτια κατεβαίνοντας από την Οία.
·         Αρμένη
·         Μπαξέδες
·         Κάθαρο
·         Κολούμπο: Απόμερη παραλία αλλά με ζεστά νερά λόγω του υποθαλάσσιου κρατήρα
·         Πόρι
·         Βούρβουρο: Ήσυχος όρμος με μαύρα βότσαλα
·         Καρτεράδο

Πόλεις
Αφού γνωρίσαμε τις μοναδικές παραλίες της Σαντορίνης ας γνωρίσουμε και μερικές από τις πόλεις.
Η πρωτεύουσα της Σαντορίνης είναι τα Φηρά.
Φηρά: Βρίσκονται στη Δυτική πλευρά του Νησιού, βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και υπάρχουν πολλά απότομα βράχια. Η ¨γέννησή¨ της χρονολογείται προς τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν και οι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη παλιά πρωτεύουσα, λόγω σεισμικών δονήσεων και ηφαιστειακών εκρήξεων.
Οία : Είναι η ¨συμπρωτεύουσα¨ . Βρίσκεται στο Βόρειο τμήμα και απέχει 11 χιλιόμετρα από τα Φηρά. Αυτό που τη ξεχωρίζει είναι το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα και το σπάνιο φαινόμενο των υπόσκαφων οικισμών (σπίτια χτισμένα σε σπηλιές).
Καμάρι: Βρίσκεται στο Νότιο τμήμα του νησιού, είναι γνωστό για τα παραθαλάσσια θέρετρά του. Διαθέτει μια παραλία 5 χιλιομέτρων, με μαύρη άμμο, στο νότιο τμήμα της βρίσκεται το Μέσα Βουνό.
Περίσσα: Βρίσκεται στο ΝοτιοΑνατολικό τμήμα του νησιού και απέχει 13 χιλιόμετρα από τα Φηρά. Διαθέτει παραλία με μαύρη άμμο και βρίσκεται στους πρόποδες του Μέσα Βουνού. Στη πλατεία του χωριού θεσπόζει η μεγαλύτερη εκκλησία της Σαντορίνης, η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού.
Ημεροβίγλι: Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ΒορειοΔυτικά από τη πόλη των Φηρών, στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας, έτσι μ αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να επιβλέπουν τις γύρω περιοχές. Επίσης βρίσκεται κοντά στο Σκάρο, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Σαντορίνης, αλλά υπέστη μεγάλες φθορές από τους σεισμούς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
Ακρωτήρι: Βρίσκεται στο ΝοτιοΔυτικότερο άκρο του νησιού, απέχει 15 χιλιόμετρα από τα Φηρά και αποτελούσε προϊστορικό οικισμό. Εκεί θα βρείτε ψαροταβέρνες και καφετέριες με γοητευτική θέα. Ξεχωρίζει στη πόλη ο Φάρος
Φηροστεφάνι: Παλιό χωριό στα βόρεια των Φηρών, η ονομασία του προέρχεται λόγο της δομής του χωριού που μοιάζει σαν «στεφάνι» των Φηρών, έχει εκπληκτική θέα.


Μουσεία
Η Σαντορίνη διαθέτει αρκετά μουσεία τα οποία αξίζει να επισκεφτείτε. Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία στο Ακρωτήρι, από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στη θέση Ποταμός, από τις ανασκαφές της ΚΑ’ Εφορείας εφορίας αρχαιοτήτων και από περισυλλογές και παραδόσεις. (περιοχή Θηρά)
Ναυτικό Μουσείο Οίας, που περιέχει τη Ναυτική Ιστορία της Σαντορίνης, ειδικά από το 19ο αιώνα που τα Σαντορινά ιστιοφόρα διέσχιζαν όλη τη Ανατολική Μεσόγειο μεταφέροντας Θηραϊκή Γη για την διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.
Το Συνεδριακό Κέντρο ¨Πέτρος Κομνηνός¨ που μπορεί κανείς να θαυμάσει τις τοιχογραφίες σε τρισδιάστατη μορφή.

Προτάσεις
Πέρα από τις παραλίες της Σαντορίνης, μπορείτε επίσης:
·         Να κάνετε το γύρο της Καλντέρας με καϊκι
·         Να επισκεφτείτε τη Νέα και Παλιά Καμμένη και τη Θηρασιά
·         Να κάνετε βόλτα στον κρατήρα  που βρίσκεται 30 λεπτά από το λιμανάκι της Νέας Καμμένης
·         Να επισκεφτείτε τα και να θαυμάσετε τα Υπόσκαφα Σπίτια
·         Να επισκεφτείτε τους διατηρητέους οικισμούς στο Ημεροβίγλι και τη Οία
·         Τον 15 Αύγουστο, υπάρχει το έθιμο της έκρηξης πυροτεχνημάτων, στη προσπάθεια να αναπαραστήσουν την έκρηξη του ηφαιστείου
·         Να επιχειρήσετε βουτιά από το βράχο του Αη Νικόλα στο Αμμούδι
·         Να κολυμπήσετε στα υπέροχα νερά του Πορί και του Κάθαρου
·         Να δείτε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από το Φάρο, στο Ακρωτήρι
·         Να γευτείτε Μπακαλιάρο «ξυλουριστό» στον «Παράδεισο» και φρέσκο ψάρι στη «Μαριώ», στο Μονόλιθο. Παραδοσιακούς μεζέδες στον «Σκαραμαγκά», στο Μονόλιθο.
·         Τέλος, να κολυμπήσετε στα Μέσα Πηγάδια και να περπατήσετε τη σπηλιά για το Φάρο Ακρωτηρίου.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Λιμεναρχείο (+30) 2286 022239
Αεροδρόμιο (+30) 2286 028400
Τελωνείο (+30) 2286 022230
ΚΤΕΛ Σαντορίνης (+30) 2286 025404
Ραδιο-Taxi Σαντορίνης  (+30) 2286 022555
Γραφείο Τουρισμού Ε.Ο.Τ.  (+30) 2286 027199
Κέντρο Υγείας (Φηρά)  (+30) 2286 022237
Πρώτες Βοήθειες (Εμπορείο)  (+30) 2286 081222
Πρώτες Βοήθειες (Καμάρι)  (+30) 2286031175
Πρώτες Βοήθειες (Οία)  (+30) 2286 071227
Πρώτες Βοήθειες (Πύργος)  (+30) 2286 031207
Πρώτες Βοήθειες (Θηρασσία)  (+30) 2286 029144
Φαρμακείο (Φηρά)  (+30) 2286 022700
(Φηρά)  (+30) 2286 023444
(Φηρά)  (+30) 2286 025310
Φαρμακείο (Οία)  (+30) 2286 071464
Φαρμακείο (Καμάρι)  (+30) 2286 032440
Φαρμακείο (Μεσσαριά)  (+30) 2286 032566

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου