Εϊντχόβεν, Ολλανδία


Η λέξη Eindhoven αποτελείται από τα συνθετικά Eind που σημαίνει τέλος, τέρμα και Hoeve ή Hove που σημαίνει φάρμα, αγρόκτημα. Η ερμηνεία αυτή έχει τις ρίζες της στον 11ο ή 12ο αιώνα. Ενισχυτικό της συγκεκριμένης ετυμολογίας αποτελεί το γεγονός ότι το πρώτο συνθετικό εμπεριέχεται σε πολλά τοπωνύμια της πόλης.
Π.χ., η κύρια οδός του Eϊντχόφεν ονομάζεται Stratumseind και αποτελεί τμήμα του παλαιού δρόμου που ένωνε το Ντεν Μπος με το Μάαστριχτ. Επίσης, στα βόρεια της Stratumseind, λίγο έξω από τα τείχη του μεσαιωνικού Εϊντχόφεν, βρισκόταν ο οικισμός Eindje. Αλλά και για το δεύτερο συνθετικό υπάρχουν παρόμοια στοιχεία. Εμφανίζεται στα ονόματα περιοχών γύρω από το Εϊντχόφεν, με εντυπωσιακή συχνότητα. Π.χ., Boshoven, Geenhoven, Riethoven, Urkhoven, Veldhoven, Westerhoven, Zonhoven, για να αναφερθούν μερικά.

Το Εϊντχόφεν αποτελεί σήμερα το κέντρο της τεχνολογίας του ολλανδικού νότου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1/3 του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας για την ανάπτυξη και έρευνα, πηγαίνει στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή. Το μότο του Εϊντχόφεν, πρωτοπόροι στην τεχνολογία, βασίζεται ακριβώς στο συγκεκριμένο γεγονός. Στη ΝΑ Βραβάντη υπάρχει το ίδρυμα Μπρέινπορτ (Brainport), που συνίσταται από ενοποιημένες βιομηχανίες, γνωσιολογικά ινστιτούτα και διοικήσεις των δήμων της περιφέρειας. Οι υψηλότερες χρηματοδοτήσεις και οι περισσότερες πατέντες ερευνών προέρχονται από το Εϊντχόφεν και κυρίως από τη Φίλιπς. Συν τοις άλλοις, στην πόλη εδρεύει το περίφημο τεχνολογικό κέντρο High Tech Campus Eindhoven, όπου συμμετέχουν 90 βιομηχανίες -μεταξύ των οποίων οι Φίλιπς και ΙΒΜ- και 8000 ερευνητές! Επίσης, η πόλη είναι ένα από τα κέντρα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας.(ΕΙΤ).

Συγκοινωνίες

Το Εϊντχόφεν διαθέτει δύο μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς: τον ομώνυμο Εϊντχόφεν, όπου σταματούν απλά τρένα και intercities και τον Εϊντχόφεν Μπέουκενλάαν (Beukenlaan), όπου σταματούν μόνον απλά τρένα. Υπάρχει πρόβλεψη και για τρίτο σταθμό στη συνοικία Αχτ (Acht).
Επίσης, υπάρχει αεροδρόμιο που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη. Ιδρύθηκε το 1932, σε έδαφος ιδιοκτησίας της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Παλαιότερα ήταν μόνο πολιτικό αεροδρόμιο. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, χρησιμοποιείται και ως στρατιωτικό.

Το Εϊντοχόφεν βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα από το Άμστερνταμ με το τρένο, σας προτείνουμε να κάνετε την διαδρομή με το τρένο γιατί θα μπορέσετε να δείτε ταόμορφα τοπία, τα πλοία που κάνουν κρουαζιέρες παράλληλα με τη γραμμή του τρένου. Τα τρένα διαθέτουν και ασύρματο ίντερνετ.

Ο σταθμός των τρένων από το Άμσερνταμ για το Εϊντχόφεν βρίσκεται στο αεροδρόμιο και αναχωρεί κυρίως από τις πλατφόρμες 1,2.

Η νυχτερινή ζωή στο Εϊντχόφεν είναι αξιόλογη, μια πόλη που το Σαββατόβραδό σας θα σας το γεμίσει, ας μη ξεχνάμε ότι έχει αρκετούς φοιτητές και τουρίστες.
Τα δυο εμπορικά κέντρα και ο μεγάλος πεζόδρομος με τα μαγαζιά θα καλύψουν κάθε ανάγκη σας για αγορές.
Αξίζει να επισκεφτείτε το γήπεδο της τοπικής ομάδας που περιμετρικά υπάρχουν αγάλματα με τους καλύτερους παίχτες που έχουν περάσει από την ομάδα.
Στη πόλη θα βρείτε και ελληνικό εστιατόριο, αλλά και αρκετούς Έλληνες είτε φοιτητές είτε ανθρώπους που εργάζονται.
Όπως στο Άμστερνταμ έτσι και εδώ μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε κάποια μπυραρία, ο μεγάλος κατάλογος με τα πολλά στυλ μπύρας θα σας εντυπωσιάσει. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου