ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
Πρόκειται για ένα μνημείο του μεγαλείου της Αθήνας του 5ου αιώνα
. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του βράχου της Ακρόπολης κι αποτελεί το τελειότερο επίτευγμα δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ναού, που ήταν αφιερωμένος στην θεά Αθηνά Παρθένο, ολοκληρώθηκε το 432 π.Χ. Εξαιρετικά ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μια ευθεία γραμμή, καθώς στο ναό κυριαρχεί η καμπύλη, αλλά και το γεγονός ότι οι κίονες δεν είναι κάθετοι, αλλά αν προεκταθούν νοερά συναντώνται στα 1852 μ. Την κλασσική εποχή ο ναός στέγαζε το άγαλμα μοναδικών διαστάσεων κι ομορφιάς της θεάς, κατασκευασμένο από τον Φειδία.Η ζωφόρος απεικονίζει τα Παναθήναια, τη μεγάλη γιορτή της πόλης, ενώ τα αετώματα τη γέννηση της θεάς και τη διαμάχη της με τον Ποσειδώνα για την προστασία της πόλης. Οι μετώπες απεικονίζουν τη μάχη Ελλήνων κι Αμαζόνων, την άλωση της Τροίας, την Κενταυρομαχία και τη μάχη Θεών και Γιγάντων. Ο ναός απογυμνώθηκε από το διάκοσμο του την εποχή της τουρκικής κατοχής στην Ελλάδα και τα γλυπτά, αντικείμενο πολύχρονης διεκδίκησης της χώρας, βρίσκονται στο Λονδίνο στο Βρετανικό Μουσείο.



Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΕΣΟ


Ο ναός χτίστηκε το 550 π.Χ. και ήταν αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη στην Έφεσο (σημερινή Τουρκία). Όλος ο ναός ήταν φτιαγμένος από μάρμαρο, εκτός από τη στέγη. Το έργο κατασκευάστηκε από τους αρχιτέκτονες Χερσίφρονα και το γιο του, Μεταγένη, που χρειάστηκαν 120 χρόνια για να τον τελειώσουν. Ο αρχικός ναός είχε μήκος περίπου 300 πόδια, πλάτος 150 πόδια και ύψος περίπου 50 πόδια. Ο ναός ανοικοδομήθηκε το 323 π.Χ. σε μεγαλύτερη κλίμακα, με πάνω από 127 κολώνες.


ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ

Το άγαλμα κατασκευάστηκε από τον Έλληνα γλύπτη, Φειδία, γύρω στα 432 π.Χ. στο εργαστήριό του και μετά στήθηκε στο ναό του Δία, στην Ολυμπία. Είχε ύψος γύρω στα 12 μ. και καταλάμβανε τη μισή πτέρυγα του ναού. Ήταν χρυσελεφάντινο γλυπτό, φτιαγμένο από ελεφαντόδοντο και μπρούντζο καλυμμένο με φύλλα χρυσού.

ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ

Γνωστό και ως Τάφος του Μαύσωλου, ήταν ένας τάφος που φτιάχτηκε μεταξύ 353 και 350 π.Χ. στην Αλικαρνασσό (σημερινή Τουρκία), για τον Μαύσωλο, και τον σχεδίασαν οι Έλληνες αρχιτέκτονες, Σάτυρος και Πύθης. Είχε σχεδόν 45 μ. ύψος και κάθε μια από τις 4 πλευρές του ήταν στολισμένη με ανάγλυφες παραστάσεις φτιαγμένες από 4 Έλληνες γλύπτες: τον Λεωχάρη, τον Βρύαξη, τον Σκόπα της Πάρου και τον Τιμόθεο.

Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Ήταν ένα άγαλμα του ελληνικού θεού Ηλίου, που στήθηκε στο νησί της Ρόδου, μεταξύ 292 και 280 π.Χ., για να γιορταστεί η νίκη της Ρόδου επί του ηγεμόνα της Κύπρου. Είχε ύψος πάνω από 30 μ., και αυτό το έκανε να είναι ένα από τα πιο ψηλά αγάλματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν κατασκευασμένο από σιδερένιες ράβδους δεμένες μεταξύ τους και απέξω είχε χάλκινες πλάκες που σχημάτιζαν το δέρμα.

ΜΥΚΗΝΑΪΚΑ ΤΕΙΧΗ

Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν την κατασκευή τους στους Κύκλωπες λόγω των απίστευτων διαστάσεων τους. Ήταν χτισμένα με ογκόλιθους μεγάλου πάχους και ύψους. Τα τείχη είχαν ύψος άνω των 8 μ. και πλάτος κατά μέσο όρο 5 μ. Θαυμαστή είναι η πύλη των λεόντων, δηλαδή η πύλη στις Μυκήνες όπου πάνω απ’ το υπέρθυρο κοσμείται με το ανάγλυφο των λεόντων. Οι δύο λέοντες, που αποτελούσαν σύμβολα και προστάτες της γης, βρίσκονται σκαλισμένοι πάνω στο λεγόμενο «ανακουφιστικό τρίγωνο».
ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ
Αποτελεί εξαιρετικό μνημείο της μινωικής αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένο από διάφορα είδη πέτρας. Το ανάκτορο ήταν εκτεταμένο και πολυώροφο, ένα δαιδαλώδες συγκρότημα που αναπτυσσόταν γύρω από μια μεγάλη υπαίθρια αυλή. Σ’ αυτό στεγάζονταν ιερά, τα διαμερίσματα της βασιλικής οικογένειας, δωμάτια αξιωματούχων, λουτρά, κουζίνες, τραπεζαρίες, εργαστήρια, αποθήκες κ.α. Πολλές αίθουσες ήταν διακοσμημένες με τοιχογραφίες που απεικόνιζαν εκδηλώσεις της μινωικής ζωής. Επίσης, διέθετε εξαιρετικό αποχετευτικό κι υδρευτικό σύστημα

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου