Εξερευνώντας τους άγνωστους προορισμούς της Ευρώπης!

Ανακαλύψτε μερικούς από τους πιο εναλλακτικούς και ιδιαίτερους προορισμούς της Ευρώπης και ετοιμαστείτε για μια αλλιώτικη ταξιδιωτική εμπειρία με «πυξίδα» το άγνωστο.



Η μικρή πόλη Rovinj στην Κροατία
Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί της Ευρώπης είναι ανεξάντλητοι. Kαι μπορεί μερικές πόλεις και φημισμένα θέρετρα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των τουριστών, υπάρχουν όμως γωνιές και μέρη ανεξερεύνητα, αναλλοίωτα στο χρόνο, που αξίζει να τα επισκεφτούμε.
Παραδοσιακοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, βιότοποι και καταφύγια άγριας ζωής, τόποι με μακραίωνη ιστορία και ξεχωριστό πολιτισμό… οι επιλογές είναι σε κάθε περίπτωση πολλές.
Ανακαλύψτε μερικούς από τους πιο εναλλακτικούς και ιδιαίτερους προορισμούς της Ευρώπης –όπως αναφέρονται στο Travel and Leisure- και ετοιμαστείτε για μια αλλιώτικη ταξιδιωτική εμπειρία με «πυξίδα» το άγνωστο.

Ματέρα, Ιταλία
Πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η πόλη Ματέρα ( http://materaturismo.it/en/ ), βρίσκεται στην περιοχή Basilicata, της νότιας Ιταλίας. Η πόλη είναι χτισμένη δίπλα σε ένα μικρό φαράγγι από όπου ρέει ένα μικρό ρέμα. Μονοχρωματική, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αποτελεί σημαντικό ταξιδιωτικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Θυμίζει σκηνικό βγαλμένο από ταινία εποχής, και ίσως αυτός είναι και ο λόγος που η Ματέρα, έχει εμπνεύσει μέχρι σήμερα πολλούς σκηνοθέτες, μεταξύ αυτών και ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι και ο Μελ Γκίμπσον. Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, σύντομα ανοίγει στη Ματέρα το έκτο κατά σειρά ξενοδοχείο του στην περιοχή Bernalda, τη γενέτειρα του παππού του.
Η αρχαία πόλη «Sassi di Matera», είχε εγκαταλειφθεί για πολλές δεκαετίες. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ’50 εγκαταστάθηκαν στην περιοχή καλλιτέχνες και την ανοικοδόμησαν πλήρως. Οι κόποι απέδωσαν καθώς το 1993, η Ματέρα ανακηρύχθηκε σε πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO, λόγω της εξαιρετικής της ομορφιάς. Για όσους αγαπούν την ιστορία το μοναστηριακό συγκρότημα Madonna delle Virtu και San Nicola del Greci, οι εκκλησίες του San Pietro Caveoso, της Santa Maria D' Idris καθώς και της Santa Lucia alle Malve, τους περιμένουν για μια ξενάγηση στα βυζαντινά χρόνια, τότε που ανοικοδομήθηκαν οι ναοί.
Fermanagh Lakelands, Βόρεια Ιρλανδία
Φωτογραφία: http://www.fermanaghlakelands.com
Πρόκειται για ένα πραγματικά παραμυθένιο τοπίο. Ο προορισμός Fermanagh Lakelands ( www.fermanaghlakelands.com ), στη Βόρεια Ιρλανδία, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Αναλλοίωτος χωρίς να έχει υποστεί φθορά από τον τουρισμό, δεν μετατράπηκε σε θέρετρο με πολυσύχναστες και ακριβές λέσχες, ούτε παραδόθηκε στην κατασκευή ελικοδρομίων ή άλλων εγκαταστάσεων που θα κατέστρεφαν τη φυσική του ομορφιά. Αντίθετα εδώ εξακολουθούν να δεσπόζουν επιβλητικά και αγέρωχα κάστρα του 17ου και 18ου αιώνα, όμορφες λίμνες και ορίζοντας ανοιχτός με θέα προς τα μακρινά βουνά Donegal. Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, μην παραλείψετε να μείνετε στη δυτική πτέρυγα του κάστρου Clom. Με ιστορία 3,5 αιώνων και έκταση που ξεπερνάει τα 7.500 τ.μ., σας περιμένει για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι εύκολη, καθώς δεν απέχει περισσότερες από δύο ώρες (οδικώς) από το Δουβλίνο.
Νησί Muhu, Εσθονία

Μικροσκοπικό και άγνωστο στους πολλούς, το νησί Muhu ( www.muhu.info ), διατηρεί μια ξεχωριστή φυσιογνωμία. Μακριά από τους ρυθμούς της καθημερινότητας και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εδώ μπορείτε να βρείτε ανεμόμυλους, παραδοσιακά αγροτόσπιτα και έναν ειδωλολατρικό ναό του 13ου αιώνα. Ο πληθυσμός του νησιού δεν ξεπερνά σήμερα τους 2000 κατοίκους, αλλά η παράδοση του τόπου είναι ιδιαίτερα πλούσια και χρονολογείται γύρω στο 1227, τότε που ο στρατός των χριστιανών, κατέπνιξε την σταυροφορία των Εσθονών. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας, μετά το Saaremaa και το Hiiumaa. Το νησί συνδέεται με γέφυρα με την νήσο Saaremaa.
Matarranya, Ισπανία

Η Matarranya ( www.spain.info/en/antes_del_viaje/informacion-practica/oficina-turismo/teruel/oficina_de_turismo_comarcal_del_matarrana.html ), είναι ένας πραγματικός επίγειος παράδεισος. Ατέλειωτοι αμπελώνες και ποτάμια, ελαιώνες και ψηλά δέντρα συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Η πόλη βρίσκεται στη συμβολή της αρχαίας Aragon, της Valencia και της Catalonia. Ένα πραγματικό σταυροδρόμι πολιτισμών, που δέχεται επιρροές από παντού και με αξιοζήλευτο τρόπο διατηρεί άφθαρτη την φυσιογνωμία της. Αργοί και ήσυχοι ρυθμοί ζωής, αφήνουν χρόνο για περπάτημα, για αναρρίχηση στους λόφους της περιοχής αλλά και για ποδηλατοδρομίες.
Νησί Lewis, Σκωτία

Μικροσκοπικό, «ριγμένο» στη βόρεια θάλασσα, το νησί Lewis ( www.isle-of-lewis.com ), ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων της Σκωτίας. Μοιάζει όμως να είναι από μόνο του… ένας ξεχωριστός κόσμος, με ακτές που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις περίφημες σμαραγδένιες ακτές της Καραϊβικής, με τα ίδια χρώματα και τα παγωμένα νερά. Ως προς τις ιδιαιτερότητες του τόπου, οι κάτοικοι διατηρούν τις παραδοσιακές τους συνήθειες ενώ δεν έχουν εγκαταλείψει ούτε την τοπική διάλεκτο Gaelic, οπότε ίσως και να δυσκολευτείτε στη συνεννόηση. Μην παραλείψετε να επιδοθείτε και στο ψάρεμα, καθώς τα νερά της περιοχής προσφέρονται με το παραπάνω.
Île de Noirmoutier, Γαλλία

Ένας σπάνιας φυσικής ομορφιάς βιότοπος, το Île de Noirmoutier ( www.ile-noirmoutier.com ) στη Γαλλία, αποτελεί το κατεξοχήν καταφύγιο της άγριας ζωής στην ακτή του Ατλαντικού. Στις παραλίες, τα έλη και τα δάση του, παντού θα συναντήσετε σπάνιους και άγριους πληθυσμούς από ζώα. Για να το προσεγγίσετε επιλέξτε το σιδηροδρομικό δίκτυο από το Παρίσι και μέσα σε 4 ώρες θα έχετε φθάσει στον προορισμό σας. Εξερευνήστε το «βασίλειο» της μιμόζας, αλλά δείτε και μέσα στο καταχείμωνο ιστιοφόρα να συναγωνίζονται στα ανοιχτά της θάλασσας. Αναμφισβήτητα είναι ο ιδανικός προορισμός για να έρθετε με τα παιδιά σας.
Το νησί είναι ιδιαίτερα γνωστό για το Passage du Gois, έναν πλακόστρωτο δρόμο πάνω από την αμμουδιά, με μήκος 4,5 χιλιόμετρα, μία από τις διαδρομές που συνδέουν το νησί με την ηπειρωτική χώρα και πλημμυρίζει δύο φορές την ημέρα από την παλίρροια.
Lodz, Πολωνία

Η τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση πόλη στην Πολωνία, είναι το Lodz ( www.staypoland.com/about_lodz.htm ). Με βιομηχανικό παρελθόν και μακρά ιστορία, σήμερα πλέον έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, που ανταγωνίζεται και τα πιο φημισμένα μέρη της ανατολικής Ευρώπης. Αν αγαπάτε τις τέχνες, το Lodz, είναι ο ιδανικός για εσάς προορισμός. Ξεκινήστε από το Hollylodz, το κινηματογραφικό κέντρο της Πολωνίας. Η κινηματογραφική σχολή του, μετρά μέχρι σήμερα τρεις βραβευμένους με Όσκαρ αποφοίτους, μεταξύ αυτών και τον Roman Polanski. Συνεχίστε με το εντυπωσιακών διαστάσεων γήπεδο Lodz Atlas, όπου έχουν λάβει χώρα μερικά από τα σημαντικότερα συναυλιακά γεγονότα και περιπλανηθείτε στο δρόμο Piotrkowska, κατά μήκος του οποίου θα βρείτε περισσότερα από 100 μπαρ και εστιατόρια κυρίως με τοπική, παραδοσιακή κουζίνα. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην βιομηχανική ζώνη Manufaktura, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, σήμερα δε, είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, με καταστήματα, μουσεία, κινηματογράφους, χώρους διασκέδασης και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσοι βρεθούν στην περιοχή.
Ticino, Ελβετία

Το Ticino ( www.ticino.ch/en ), είναι το νοτιότερο καντόνι της Ελβετίας, εκεί όπου η ιταλική παρουσία και η κυριαρχία της ιταλικής γλώσσας είναι ιδιαίτερα αισθητή. Μπορείτε να προσεγγίσετε το μέρος με τρένο ή λεωφορείο από τη λίμνη Κόμο της Ιταλίας σε λιγότερη από μία ώρα. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, χωρίς καθυστερήσεις και με προσωπικό άκρως εξυπηρετικό και φιλικό. Η αναρρίχηση και οι ποδηλατοδρομίες είναι συνηθισμένες δραστηριότητες στην περιοχή, μην ξεχνάτε άλλωστε ότι βρίσκεστε στους πρόποδες των Άλπεων. Για να γευματίσετε, επιλέξετε το φημισμένο εστιατόριο Galleria Arté al Lago
Rovinj, Ίστρια, Κροατία

Το Rovinj ( www.tzgrovinj.hr ), είναι μια μικρή πόλη στα δυτικά της Χερσονήσου Ίστρια. Με γραφικές πλαγιές και όμορφους αμπελώνες, απέχει ελάχιστα από την θάλασσα. Οι Κροάτες που κατοικούν εδώ συνεχίζουν πιστά την παράδοση και τις συνήθειες των παππούδων τους. Αν κάποια τμήματα της πόλης σας φαίνονται πυκνοκατοικημένα, με τα σπίτια στοιβαγμένα κυριολεκτικά το ένα πάνω στο άλλο, απλά κοιτάξτε τα με διαφορετική οπτική και θα διακρίνετε τον απαράμιλλο ρομαντισμό και την ατμοσφαιρικότητα του τοπίου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου