ΟΙ ΚΗΠΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΑ!!!!

Τα μνημεία της Θεσσαλονίκης τα γνωρίζουμε σχεδόν όλοι μας.Λίγοι όμως ξέρουμε για ένα μνημείο με το όνομα «Οι κήποι του πασά»,που την ύπαρξη του,την αγνοούν όχι μόνο οι τουρίστες αλλά και πολλοί κάτοικοι της πόλης.Αλλά δεν πρόκειται για αυτό που λέει η ονομασία του,το γιατί θα το δείτε παρακάτω.
pasa.jpg

Γύρω στα τέλη του προηγούμενου (19ου) αιώνα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην προσπάθειά της να εκσυγχρονίσει την επικράτειά της, πραγματοποίησε πολλά δημόσια έργα, χάραξε νέους δρόμους για το εμπόριο και έκτισε μεγάλα δημόσια κτίρια σε εκλεκτιστικό ρυθμό. Αυτά τα κληρονομήσαμε οι Έλληνες το 1912. Οι αρχιτέκτονές τους ήσαν κυρίως ξένοι, Γάλλοι και Ιταλοί.

images-stories-tsarkes-kipoi_pasa-kipoi-toy-pasa_21-230x173.jpg

Τότε κτίστηκαν και οι μυστηριώδεις Κήποι του Πασά.Είναι σίγουρα ένα από τα μυστήρια της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα όμορφο πάρκο με αρκετό πράσινο, ευθεία πάνω από την πλατεία Συντριβανίου, στην Άνω Πόλη, δίπλα από τα κάστρα. Αποτελει περιφραγμένη έκταση που βρίσκεται έξω από τα ανατολικά τείχη της πόλης,στο χώρο πίσω από το σημερινό νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος». Είναι ένα μνημείο του οθωμανικού τεκτονισμού, που βρίθει από περίεργα σύμβολα και θεωρείται κομβικό γεωμαγνητικό σημείο από τους οπαδούς της Ιερής Γεωγραφίας.
Οι εργασίες ανοικοδόμησης του δημοτικόυ νοσοκομείου της πόλης άρχισαν στα 1902-1903 και μετά την απελευθέρωση το νοσοκομείο ονομάστηκε «Άγιος Δημήτριος».
aa_t_ut_sue_1904.jpgIoIIII0II4IuIII_1904.jpg

Απο τα εγκαίνια του νοσοκομείου το 1904



Η ποιητική ονομασία τους οφείλεται στους Θεσσαλονικείς .Ωστόσο η ονομασία αυτή δεν αποδίδει την πραγματικότητα, καθώς κανένα στοιχείο δεν συνδέει τους Κήπους με κάποιο Τούρκο αξιωματούχο ή με κάποια κατοικία.Επίσης πολλοί συνηθίζουν να τα αποκαλούν και «Δρακόσπιτα» καθώς και «Αντρο των δερβισάδων»

b2e49b44.jpg

Οι Κήποι του Πασά αποτελούν μια αρχιτεκτονική με πλήρη ελευθερία στη σύνθεση και τον συνδιασμό των υλικών ένα εκκεντρικό σημείο μέσα στην ομοιομορφία του συντηρητισμού.Η έκταση που καταλαμβάνουν είναι περίπου 1.000 τ.μ. με έντονη κλίση και θέα προς την πόλη και χρονολογούνται το 1904.H Oθωμανική αυτοκρατορία μεταξύ των άλλων κτίζει και το νοσοκομείο. την έκταση πάνω απο αυτό,φιλοτεχνούνται ταυτόχρονα,απο άγνωστο αρχιτέκτονα καλλιτέχνη,οι κήποι που θα το διακοσμούν.Κανένας πασάς δεν κατοκούσε ποτέ εκεί,αλλά ούτε και κάποια χρησιμότητα είχαν.΄Ηταν απλώς διακόσμηση της αυλής του νοσοκομείου.

5240.jpg

Σώζονται ένα συντριβάνι και γύρω από αυτό μια σήραγγα, μια στέρνα για την συγκέντρωση του νερού, μια χαμηλή πύλη που οδηγεί σε ένα υπόγειο χώρο και ένα υπερυψωμένο καθιστικό. Όλα τα κτίσματα είναι μικρού μεγέθους με δρομάκια και κλίμακες σε διαφορετικά επίπεδα.Η κατασκευή βασίζεται σε σιδηροδοκούς και σιδερόβεργες όπου πάνω τους στηρίζονται ακατέργαστη πέτρα στα χαμηλά σημεία και τούβλα στα ψηλότερα.Υπάρχουν και αρκετά ένθετα κεραμίδια όπου διακρίνεται η φίρμα της κεραμοποιίας Fratelli Allatini.Σημαντική θέση στη σύνθεση είχε το νερό που έπεφτε με ορμή ή λίμναζε στη στέρνα.

c2a04d165b8996953b864f1f98f5c4fb.jpg

Το μέρος αυτό ήταν το ησυχαστήριο του Σειφουλάχ Πασά και των Οθωμανών Τεκτόνων που ανήκαν στον στενό του κύκλο, ο οποίος έκτισε εκεί ένα περίεργο σύμπλεγμα πέτρινων κατασκευών, γεμάτων μυστικιστικά σύμβολα. Μεγάλο μέρος αυτού του περίεργου συμπλέγματος αποτελείται από πέτρες που σχηματίστηκαν από την πτώση κεραυνών στην άμμο, και είναι άγνωστο πώς ή από πού μεταφέρθηκαν εκεί. Το μέρος αυτό θεωρείται ενεργειακός τόπος, με διάφορες ανεξήγητες αναφορές για διάθεση ευφορίας ή χρονικά κενά, ενώ οι οπαδοί της ιερής γεωγραφίας το θεωρούν κομβικό γεωμαγνητικό σημείο. Λέγεται ότι κατά την διάρκεια των αποκρυφιστικών τελετών γινόντουσαν ανθρωποθυσίες.Ο θρύλος λέει πως κάθε τρεις μέρες, στις 12 το βράδυ εμφανίζεται ένας χαμένος δρόμος που κάνείς δεν ξέρει που οδηγεί.

3443761187_b3d0ba742c.jpg

Τα περίεργα σύμβολα στον τοίχο καθώς και η στοά που δεν οδηγεί πουθενά, κινούν τις υποψίες πως πρόκειται για έναν τόπο συνεύρεσης των οθωμανών τεκτόνων της Θεσσαλονίκης. Και ίσως πολλά να συνέβαιναν εκεί, με την κάλυψη του ότι "πρόκειται απλώς για κήπους"...Φήμες επίσης λένε πως οι Κήποι του Πασά παλιότερα αποτελούσαν το τέλος των κατακομβών της Θεσσαλονίκης, έξω από τα όρια της πόλης, που χαράζαν κάποτε τα κάστρα.

Στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης είναι άγνωστη η μεταφυσική τους σημασία.. Υπάρχουν ιστορίες με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο, δεδομένου πως οι κήποι βρίσκονται κοντά σε πολλά παλιά και νεώτερα νεκροταφεία.

pasa2.jpg

Δυστυχώς σήμερα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σχηματίσουμε μια εικόνα για το πως πρέπει να ήταν οι Κήποι του Πασά όταν χτίστηκαν. Και αυτό γιατί η φθορά τους είναι πολύ μεγάλη σε βαθμό που να αλλοιώνει το αρχικό σχέδιο.

Η φθορά των κηπων είναι πολύ μεγάλη σε βαθμό που να αλλοιώνει το αρχικό σχέδιο. Το 1922 μετά την μικρασιατική καταστροφή αλλά και λίγο αργότερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Άνω Πόλη. Τα τούβλα και οι πέτρες του μνημείου λεηλατήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν σαν οικοδομικά υλικά για να επεκτείνουν και να επιδιορθώσουν τα σπίτια των Τούρκων που είχαν αποχωρήσει.
Η ζημιά που προκλήθηκε δεν επηρέασε μόνο την αρχιτεκτονική του μνημείου αλλά και την λειτουργία-λειτουργικότητα του, γιατί το νερό έπαιζε κυρίαρχο ρόλο.Σε κάποια σημεία έρεε με ορμή, σε κάποια σταγόνα σταγόνα και σε κάποια άλλα σχημάτιζε πίδακες και μικρά ή μεγαλύτερα συντριβάνια.
DSC_7138.JPG

Κάθε γωνιά της πόλης και μια ιστορία, ένας μύθος, μια παράδοση...

Ακόμη και μέσα από την κατάντια του μπετόν και της ασφάλτου, χρώματα, μυρωδιές, παραδόσεις, δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα ακόμη και σ' αυτόν που την βλέπει για πρώτη φορά...

38ec3a94a326d9e23d3985754b4f98a6.jpg

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου