Αυτές είναι οι πιο «τίμιες» πόλεις του κόσμου


«Οι δημοσιογράφοι/ρεπόρτερ μας ‘έχασαν’ 192 πορτοφόλια σε διάφορες πόλεις του πλανήτη». Έτσι ξεκινάει το ρεπορτάζ του περιοδικού Reader’s Digest για την εύρεση των πιο τίμιων πόλεων του κόσμου. Σε κάθε μία πόλη ο ρεπόρτερ πέταξαν δώδεκα πορτοφόλια με οικογενειακές φωτογραφίες, αριθμούς τηλεφώνων, κουπόνια, επαγγελματικές κάρτες και 50 δολάρια σε αντίστοιχα νομίσματα. Τα πορτοφόλια «χάθηκαν» σε πάρκα, κοντά σε εμπορικά κέντρα και σε κεντρικά πεζοδρόμια. Στην συνέχεια, απλά… παρακολούθησαν τι συνέβη. Ιδού λοιπόν τα συμπεράσματά τους:


Στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, οι περαστικοί επέστρεψαν έντεκα πορτοφόλια. Ένας από αυτούς είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Φινλανδοί είναι τίμιοι από την φύση τους: «Είμαστε μια μικρή, ήσυχη χώρα. Έχουμε ελάχιστη διαφθορά και δεν παραβιάζουμε ούτε τα κόκκινα φανάρια». 

Στο Μουμπάι της Ινδίας, εννιά πορτοφόλια επιστράφηκαν. Ο 27χρονος Ραούλ Ράι είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνείδησή του δεν τον άφησε να κάνει κάτι κακό. 

Στην Νέα Υόρκη, οκτώ πορτοφόλια επιστράφηκαν. Ένας από τους «καλούς Σαμαρείτες», ο Ρίτσαρντ Χάμιλτον είπε στους δημοσιογράφους ότι θα εκπλαγούν αν συνειδητοποιήσουν πόσοι Νεοϋορκέζοι είναι πραγματικά καλοί άνθρωποι. 

Στη Μόσχα, επτά πορτοφόλια επιστράφηκαν.

Στο Άμστερνταμ, εκείνοι που επέστρεψαν τα πορτοφόλια (επτά στους δώδεκα), επηρεάστηκαν περισσότερο από τα ευρώ που περιείχαν, παρά από τις φωτογραφίες, όπως είπαν στον δημοσιογράφο. 

Στη Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία, έξι πορτοφόλια δόθηκαν στον δημοσιογράφο του Reader’s Digest. Ο ίδιος αριθμός πορτοφολιών επεστράφη και στο Βερολίνο. 

Στο Λονδίνο, επιστράφηκαν πέντε πορτοφόλια εκ των οποίων το ένα από την 35χρονη Πολωνή Ούρσουλα Σμιστ.


Στη Βαρσοβία στην Πολωνία, πέντε πορτοφόλια επιστράφηκαν. Τα υπόλοιπα επτά τα πήραν όλα γυναίκες.

Στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία, τέσσερα πορτοφόλια επιστράφηκαν, το ένα από μια 20χρονη φοιτήτρια. Μια άλλη νεαρή φοιτήτρια σήκωσε από τον δρόμο ένα από τα πορτοφόλια, ρώτησε δύο περαστικούς αν ήταν δικό τους και ύστερα το έβαλε στην τσέπη της. 
Το συγκεκριμένο πορτοφόλι δεν επιστράφηκε. 

Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, τέσσερα πορτοφόλια επιστράφηκαν, εκ των οποίων το ένα χωρίς λεφτά. 

Στην Ζυρίχη, τέσσερα από τα δώδεκα πορτοφόλια δόθηκαν στις αρχές. Μάλιστα στην μία περίπτωση, η 38χρονη δασκάλα μουσικής Ζανέτ Μπάουμ έστειλε και e-mail στον δημοσιογράφο του Reader’s Digest, αφού οι κλήσεις δεν απαντήθηκαν. 

Στην Πράγα, τρία πορτοφόλια επιστράφηκαν. 

Στην Μαδρίτη, δύο πορτοφόλια επιστράφηκαν στις αρχές, εκ των οποίων το ένα χάρη σε ένα νεαρό ζευγάρι φοιτητών.

Στην Λισαβόνα στην Πορτογαλία, μόλις ένα από τα δώδεκα πορτοφόλια δόθηκε στην αστυνομία και αυτό από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων… τουριστών από την Ολλανδία. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου