Θέρισος Χανίων, ένα χωριό με μεγάλη ιστορία


Το χωριό Θέρισσος βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και απέχει από τη πόλη των Χανίων 16χλμ. Η διαδρομή είναι επιβλητική, το εντυπωσιακό Θερισιανό Φαράγγι μήκους 6 χλμ θα σας μαγέψει και μπορείτε να απολαύσετε πεζοπορία μέσα στο πυκνό δάσος και την άγρια φύση.

Ένας πολύ σημαντικός  λόγος για να επισκεφτείτε τη Θερίσσο είναι η ιστορία που κουβάλαει το χωριό, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Κρήτης λόγω της γεωγραφικής του θέσης (θα το καταλάβετε όταν το επισκεφτείτε). Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 στάθηκε απόρθητο, τότε που ο πασάς Λατίφ όρμησε με 5000 Τούρκους, αλλά στην είσοδο του φαραγγιού περίμεναν 300 θαρραλέοι επαναστάτες, αξίζει να σημειωθεί ότι σ' αυτή τη μάχη συμμετείχαν και οι γυναίκες του χωριού μεταφέροντας τρόφιμα, νερό, πολεμοφόδια στους αγωνιστές και άλλα χρήσιμα υλικά. Τελικά, το 1866 οι Τούρκοι κατέκτησαν το χωριό και ανάγκασαν του κατοίκους να την εγκαταλείψουν. Το 1867, ο Μουσταφά με δυο λόχους Τούρκων, είχαν απομονωθεί στη Θέρισο και τελικά εξοντώθηκαν. Κατά της καταστροφή της Θερίσου όμως ο πασάς άλεσε ζωντανή μια νεαρή κοπέλα με την πέτρα του ελαιοτριβείου, επειδή δεν ήθελε να παραδοθεί. Η πέτρα υπάρχει ακόμη στην περιοχή. Από το χωριό της Θερίσου προερχόταν και η μητέρα του Ελ. Βενιζέλου η οποία το 1866, κατά τη διάρκεια του πολέμου, πήρε τον δίχρονο γιό της και εγκατέλειψαν το χωριό.
Το 1905 η Θέρισος απέκτησε μεγάλη ιστορική σημασία με την επανάσταση του Ελ. Βενιζέλου, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, κήρυξαν επανάσταση εναντίον του πρίγκιπα Γεώργιου, ύπατου αρμοστή της Κρήτης, με το αίτημα την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στο χωριό συγκροτήθηκε τότε η Προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης με ηγέτη τον Ελ. Βενιζέλο και άρχισε τον αγώνα για την ένωση. Το 1906 ο πρίγκιπας Γεώργιος βλέποντας τη πορεία του Ελ. Βενιζέλου αναγκάστηκε να παραιτηθεί και τη θέση του πήρε ο Αλ. Ζαΐμης, άνθρωπος εμπιστοσύνης του Ελ. Βενιζέλου και των Μεγάλων Δυνάμεων. Το 1909 διακηρύσσεται η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και το 1910 ο Ελ. Βενιζέλος εκλέγεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Στη Θέρισσο θα βρείτε πολλές ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό (σας προτείνουμε την Ταβέρνα ΑΝΤΑΡΤΗΣ, το φαγητό του και το φιλόξενο προσωπικό του θα σας κερδίσει) Μπαίνοντας στο χωριό θα βρείτε ένα τυροκομείο απ' όπου μπορείτε να ψωνίσετε τοπικά τυριά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου