Παξοί - Αντίπαξοι


ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΑΝΑΦΟΡΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί ήταν τμήμα της Κέρκυρας που απέκοψε με την τρίαιανά του ο Ποσειδώνας για να κρύψει εκεί με ασφάλεια την νύμφη Αμφιτρίτη, την οποία είχε απαγάγει. Στην προσπάθεια του μάλιστα αυτή έχασε την τρίαινά του, η οποία αποτελεί από τότε έμβλημα των Παξινών. Το νησί ήταν κατοικημένο από τους αρχαιότατους χρόνους. Σύμφωνα με μια εκδοχή ήταν γνωστό στους Φοίνικες, οι οποίοι το ονόμασαν έτσι από την Φοινικική λέξη παξ, που σημαίνει τραπέζιο ,όπως περίπου είναι το σχήμα του.
Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Αθηναγόρας αιτιολογεί το όνομα Παξοί από τις πλάκες που έβγαιναν στους Παξούς και γινόταν εξαγωγή. Σύνθεση της λέξης Παξ= πλάκα και αε ή αι= νησί, μας δίνουν το όνομα του νησιού των πλακών.
Το 1537 ο διαβόητος πειρατής Μπαρμπαρόσα λεηλάτησε το νησί, ενώ το ίδιο έτος διαδραματίστηκε η ιστορική ναυμαχία των Παξών, κατά την οποία ο χριστιανικός συμμαχικός στόλος(ενετικός,παπικός,γαλλικός) κατατρόπωσε μια τούρκικη μοίρα.
Ο Μουστοξύδης θεωρεί ότι το όνομα του νησιού προέρχεται από το επίθετο «πακτός» (δωρικός τύπος του πηκτός). Ο Ερρίκος Στεφάνου ετυμολογεί την ονομασία από αρχαίο ρήμα «πηγνύω» και μάλιστα από το μέλλοντα «πήξω».



ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ-ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

Οι Παξοί, βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και 12 μιλίων από την Πάργα. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Οι Παξοί έχουν έκταση 29 τ.χλμ και οι Αντίπαξοι 3 τ.χλμ.



                    ΚΛΙΜΑ

Στους Παξούς το κλίμα είναι εύκρατο με προβλέψιμα μακρύ και ξηρό καλοκαίρι και ήρεμη θάλασσα. Οι δυνατές βροχές το χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης εγγυώνται ότι η βλάστηση στο νησί θα είναι πλούσια και το τοπίο πράσινο.
Οι μέρες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο διαρκούν πολλές ώρες και είναι θερμές, το ίδιο και το νερό της θάλασσας. Προς το τέλος Σεπτεμβρίου και τον μήνα Οκτώβριο, παρόλο που οι μέρες αρχίζουν να μικραίνουν, η θάλασσα συνεχίζει να είναι σε θαυμάσια θερμοκρασία.
            
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

Δρομολόγια πλοίων προς και από Παξούς
Ferry Boats
Ferry Boat από Ηγουμενίτσα:
Ferry Boat
από Κέρκυρα
Ferry Boat από Παξούς για Ηγουμενίτσα: 
Ιπτάμενα Δελφίνια:
Paxos Flying Dolphin
Petrakis Lines
                    
ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Λεωφορείο:
Δυο δρομολόγια το χειμώνα, τρία το καλοκαίρι την εβδομάδα, από και προς την Αθήνα μέσω Ηγουμενίτσας.
ΚΤΕΛ Παξών, 26620-32245

 Υδροπλάνο
Από Κέρκυρα η πτήση διαρκεί περίπου 7 λεπτά και κάνει καθημερινά δρομολόγια πολλές φορές την ημέρα κατά τους θερινούς μήνες.
Εκτός από το δρομολόγιο από Κέρκυρα, τα υδροπλάνα της συνδέουν τους Παξούς με: Λευκάδα, Ιθάκη, Πάτρα , Κεφαλονιά και Ιωάννινα.

ΤΟΠΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

Όπως σε κάθε νησί θα γευτείτε φοβερής ποιότητας ψαριών και θαλασσινών. Μερικές από τις γεύσεις αυτές είναι: Σκορπιός Μπουρδέτο, Σμέρνα Μπιάνκο, πιλάφι με πεταλίδες, μαριδόπιτα και αστακομακαρονάδα. Οι κρεατικές γεύσεις που θα βρείτε είναι: κόκορας παστιτσάδα, τριγόνια με αγκινάρες και κουκιά.


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
Δίνετε η δυνατότητα για ελεύθερο κάμπινγκ.
Απολαύστε τις καταδύσεις στα μαγευτικά νερά και στα ναυάγια που υπάρχουν στην περιοχή, μη διστάσετε να δοκιμάσετε τη πεζοπορία του νησιού. Επίσης το νησί παρέχει Ιαματικά πηγές (θειούχες), οπότε θα ήταν μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε τη χρησιμότητα των Ιαματικών λουτρών, που οι ντόπιοι τις έχουν διαμορφώσει σαν μικρές πισίνες (στις περιοχές Οζιάς, Γιαννά και Γλύφάδας).


ΓΙΟΡΤΕΣ - ΕΘΙΜΑ
Όπως σε όλες τις γωνιές τις Ελλάδος έτσι και στους Παξούς υπάρχουν οι καλοκαιρινές γιορτές, που είναι σημαντικό να τις ενισχύουμε με κάθε τρόπο. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου όπως και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου υπάρχουν οι μουσικές εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής. Τον δεκαπενταύγουστο δεσπόζει η γιορτή της Νερολαδιάς αλλά και το πανηγύρι της Παναγίας, όπου ξεχωρίζει η διανομή ζωμού. Πέρα όμως από τις εκδηλώσεις και τις γιορτές αυτές, τα έθιμα που υπάρχουν στο νησί είναι τα Κούλουμα στην περιοχή της Λάκκας και η Πρώτη Ανάσταση στον Αϊ Γιάκουμο της Φουντάνας, όπου χτυπάνε ρυθμικά τα στασίδια και ακούγονται λιτανείες μετά το Πάσχα.



ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Οι παραλίες  είναι κυρίως μικρές, με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Κάποιες από αυτές είναι ο Γιαννάς, η Σουλάνενα , ο Μπάλος, η Αγία Μαρίνα, το Μογγονήσι (1η εικόνα), το Κλωνί-Γουλί, το Καμίνι, η Κακή Λαγκάδα, το Αλάτι, ο Κηπιάδης, η Μαρμαριά, το Λεβρεχιό, η Γλυφάδα, το Μονοδέντρι, ο Όρκος, το Κανόνι, το Χαράμι (με άμμο), το Αχάι, το Αυλάκι, το Γαλάζιο. Κάντε το γύρο του νησιού (με ταχύπλοο, καΐκι ή νοικιάζοντας βάρκα), για να απολαύσετε τις παραλίες καθώς και τους όμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς στις δυτικές ακτές (Γκράβες, Τρυπητός, Ορθόλιθος, Αχάι, κτλ.). Επίσης θα ήταν σημαντικό να επισκεφτείτε τα μικρά νησάκια που υπάρχουν περιμετρικά, όπως τα νησάκια του Αγίου Νικολάου (όπου δεσπόζει το μοναστήρι του Αϊ Νικόλα που χρονολογείται από το 1423) και της Παναγίας (όπου υπάρχει το μοναστήρι αφιερωμένο στη χάρη της), τα δύο αυτά νησάκια βρίσκονται στην είσοδο του λιμανιού του Γάϊου.

ΠΟΛΕΙΣ
Γάιος :Είναι η «πρωτεύουσα» του νησιού. Εκεί μπορείτε να βρείτε καφετέριες και ταβέρνες σε μια ενετική πλατεία. Σύμφωνα με τη παράδοση η ονομασία του χωριού δόθηκε από έναν μαθητή του Απόστολου Παύλου, που δίδαξε τον χριστιανισμό στους Παξούς. Η καλύτερη και πλησιέστερη παραλία είναι στο Μογγονήσι, ένα μικρό νησάκι που συνδέεται με πέτρες με τους Παξούς. Μπορείτε να τις περάσετε και να φτάσετε στην καλύτερη παραλία με άμμο στους Παξούς.

Λάκκα: Θαυμάσιος κόλπος για κολύμβηση. Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και απέχει από τον Γάιο μόλις 8 χλιόμετρα. Στην περιοχή υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία της Υπαπαντής η οποία χρονολογείται από το 1600, όπου μπορείτε να θαυμάσετε ένα εντυπωσιακό καμπαναριό και το εξαιρετικό τέμπλο. Εκεί κοντά υπάρχουν μερικές καταπληκτικές παραλίες, όπως το Μανοδένδρι και Χαραμής. Επίσης από κει μπορείτε να ενοικιάσετε καΐκι και να επισκεφτείτε τα λιμανάκια Αρκουδάκι, Ορκό και Εξωλίθαρο.
Σε λίγα μόλις μέτρα από τη Λάκκα βρίσκεται ο επιβλητικός Φάρος, που θα σας μαγέψει με την άγρια ομορφιά του.               

Λογγός: Το χωριό μεταξύ Γάιου και Λάκκας, απέχει από τον Γάιο 5,5 χιλιόμετρα και από τη Λάκκα μόλις 2,5 χιλιόμετρα. Για τους λάτρεις των καταδύσεων ο Λογγός δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε τα κρυστάλλινα νερά του αλλά και να κολυμπήσετε στις παραλίες Μαρμάρι και Λεβρέχιο. Έχει μια καταπληκτική ταβέρνα εκεί με φρέσκα ψάρια, διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ενοικιαζόμενα σκάφη.

Οζιά: Μία όχι και τόσο διαδεδομένη παραλία, σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από το λιμάνι του Γάιου. Εκεί θα μπορέσετε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, να κολυμπήσετε στα νερά της περιοχής ή να περπατήσετε από τη μικρή γέφυρα που οδηγεί στο Μογγονήσι.



ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

Το νησί των Αντιπάξων απέχει μόλις 3 Ναυτικά Μίλια από τον Γάιο, η πρόσβαση στον νησί είναι εύκολη και υπάρχουν ποικίλει τρόποι, όπως να πάτε οργανωμένα δηλαδή με τις ημερήσιες εκδρομές που πραγματοποιούνται ή για τους λάτρεις της περιπέτειας η ενοικίαση σκάφους θα ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Οι παραλίες των Αντιπάξων συγκαταλέγονται στις 10 ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου. Οι πιο γνωστές παραλίες είναι το Βουτούμι, Βρίκα και Μεσοβρίκα.
Στο νησί υπάρχουν ακόμη ντόπιοι κάτοικοι, που έχουν σαν κύρια ασχολία την αμπελουργία και παράγουν τον γνωστό μαύρο κρασί Αντιπάξων. Όμως τα τελευταία χρόνια ο κλάδος αυτός σημειώνει πτωτική τάση, ο λόγος είναι ότι το νησί είναι μικρό σαν έκταση οπότε η παραγωγή είναι πολύ μικρή, γι αυτό αν θέλετε να γευτείτε γνήσιο κρασί Αντιπάξων θα πρέπει να ψάξετε αρκετά.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δήμος Παξών:2662032100, 2662032207
Κέντρο Υγείας Παξών:2662031466
Αστυνομία:2662032566
Λιμεναρχείο:2662032222
Πυροσβεστική:2662032533
Μουσείο Παξών:2662031657, 2662031245

Σημείωση: θα ήταν εύλογο να προμηθευτείτε χάρτες όταν θα νοικιάσετε σκάφη, να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην οδήγηση και να τηρείται τις συμβουλές ασφαλείας που θα σας δοθούν.


Προμηθευτείτε το περιοδικό μας "Παξοί - Αντίπαξοι" με προτεινόμενες επιχειρήσεις. 


Μια παραγωγή της 11traveller

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου