Λ.Α.όπως λέμε ΛΆΡΙΣΑ...






Η Λάρισα είναι η πόλη της Θεσσαλίας, η πρωτεύουσα του Νομού. Η προέλευση του ονόματος, σύμφωνα με την μυθολογία, οφείλεται στο γεγονός ότι χτίστηκε από τον Λάρισο, γιο του Πελασγού.
Η Λάρισα συνδυάζει τη γραφικότητα της επαρχίας (πολλές πλατείες και πεζοδρόμια) με το σύγχρονο τρόπο ζωής μιας πρωτεύουσας (συγκαταλέγετε στις καλύτερες νυχτερινές ζωές). Όμως της έχουν δώσει πολλά ψευδώνυμα όπως, η πόλη του καφέ, του φαγητού, η ποδηλατούπολη και το πιο γνωστό πλέον σε όλους μας είναι η Πορσ(ε)ούπολη και αυτό διότι αναδείχτηκε η πρώτη πόλη σε αγορές Πόρσε Καγιέν.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του νομού ανέρχεται στις 278.000 κατοίκους και καταλαμβάνει έκταση 5,412τ.χλμ. και διαρρέεται από τον Πηνειό ποταμό.

Ιστορία
Η πόλη κατοικείται σχεδόν 4.000 χρόνια, μια πόλη που είναι χτισμένη σε κομβικό, εμπορικό και στρατηγικό, σημείο έχει δεχτεί πολλές μάχες. Την πόλη την είχαν καταλάβει οι Μακεδόνες, υπό τον Φίλλιπο Β’ (344-196 π.Χ.) και στη συνέχεια από τους Ρωμαίους (197π.Χ.). Η Λάρισα στην αρχαιότητα ήταν ξακουστή για τους ιππείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  φυσικό επακόλουθο του Μέγας Αλέξανδρος, ήταν να ιδρύσει πόλεις σε Συρία και Αραβία με το όνομα Λάρισα. Μετά από αυτή τη περίοδο, η Λάρισα πέρασε στο Βυζάντιο, συνεπώς δέχτηκε πολλές επιδρομές και επηρεάστηκε από πολλούς πολιτισμούς.  Έπειτα η πόλη πέρασε στα χέρια των Τούρκων μέχρι το 1881, όπου της είχανε δώσει την ονομασία Γενί Σεχίρ Φενερί, ο τότε νομός είχε την ονομασία Γενί Σεχίρ Εγιαλετή. Το 1941 όμως η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των Ιταλικών αεροπλάνων.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι στη Λάρισα έζησε και πέθανε, σε ηλικία περίπου 90 χρόνων, ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης. Φυσικό επακόλουθο αυτής της ιστορίας είναι ότι η Λάρισα διαθέτει ένα από τα καλύτερα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Ελλάδος να έχει τις σχολές Ιατρικής και πολλές παραϊατρικές σχολές.


Νόμισμα
Όπως προαναφέραμε η Λάρισα, βρίσκεται σ’ ένα κομβικό εμπορικό σημείο και προκειμένου να ανταποκριθεί στις εμπορικές συναλλαγές δημιούργησε το δικό της νόμισμα (που φυσικά ήταν επηρεασμένο από τους ιππείς που διέθετε).






Πολιτιστική Ομορφιά
Η πολιτιστική ομορφιά της πόλης, είναι πλούσια και ποικίλει. Η σημαντικότερη πολιτιστική κληρονομιά (σύμφωνα με τη γνώμη του 11traveller) είναι το Α’ Αρχαίο Θέατρο, στη νότια πλευρά του λόφου φρουρίου, (εκεί που βρισκόταν το παλιό ρολόι). Χρονολογείται τον 3ο αιώνα π.Χ. και οι χρήσεις του πληθώρες, κατά την αρχαιότητα αποτελούσε από τα μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου αυτής και επίσης χρησιμοποιούνταν για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών. Επίσης κατά την ρωμαϊκή περίοδο το θέατρο είχε μετατραπεί σε αρένα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του Β’ αρχαίου θεάτρου και τη μεταφορά των θεατρικών δρωμένων εκεί.  Το Β’ αρχαίο θέατρο, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του φρουρίου, όμως δεν έχει διασωθεί λόγο της ισοπέδωσής του το 1950. Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 κατά τη διάρκεια ανέγερσης οικοδομής και έτσι οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να φέρουν στο φως την σκηνή, την ορχήστρα, το κοίλο, τη δεξιά και τμήμα της αριστερής παρόδου. 
Το Φρούριο,  είναι το μέρος που βρέθηκαν οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από την νεολιθική περίοδο, στη συνέχεια αποτέλεσε την ακρόπολη της πόλης και στη νότια πλευρά του βρίσκεται το πρώτο αρχαίο θέατρο της πόλης. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο ήταν το θρησκευτικό κέντρο της πόλης, κατά την οθωμανική περίοδο εμπορικό και αμυντικό κέντρο. Σήμερα, σώζεται το Μπεζεστένι ή αλλιώς Φρούριο, που χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 15ο αιώνα. Το Φρούριο έχει υποστεί πολλές μετατροπές, χρησιμοποιήθηκε σαν σκεπαστή αγορά και αργότερα αφού υπέστη κάποιες μετατροπές και αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση, χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη και οχυρό, μέχρι την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881. Στο Φρούριο επίσης έχει βρεθεί ο πρώτος ναός της πόλης αφιερωμένος στον πολιούχο Άγιο Αχίλλειο, ο οποίος χρονολογείται ότι χτίστηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ στο χώρο της βρέθηκε τάφος ο οποίος πιθανολογείται ότι είναι του Αγίου Αχιλλείου (πρώτος μητροπολίτης της πόλης). Επίσης υπάρχει η φημολογία ότι στο εσωτερικό του Μπεζεστένι, βρίσκονται μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαίο ναό της Πολιάδος Αθηνάς.
Μνημείο Ιπποκράτη, είναι γνωστό ότι ο Ιπποκράτης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα. Σύμφωνα με την ιστορία, η αποκάλυψη του τάφου του προκλήθηκε από μια πλημμύρα κατά τον 19ο αιώνα, το μνημείο βρίσκεται στην έξοδο της πόλης προς Γιάννουλη, απέναντι από το Κλειστό Κολυμβητήριο.
Μύλος του Παππά, είναι το βιομηχανικό κτίριο αλευροποιίας (γνωστός και μύλος), που κατασκευάστηκε το 1883 και λειτούργησε το 1893. Το 1920 όμως καταστράφηκε από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε το 1921. Στις μέρες μας ο Μύλος του Παππά στεγάζεται ο θερινός κινηματογράφος, σχολή χορού, αίθουσα παραστάσεων, η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου και το κλασσικό κουκλοθέατρο ¨Τιριτόμπα¨.

Μουσουλμανικό Τέμενος Γενί Τζαμί. Πρόκειται για κτίριο του 19ου αιώνα, βρίσκεται απέναντι από τη πλατεία Λαού – Εκκλησία Αγίου Βησσαρίωνα,  στο οποίο αυτή τη περίοδο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.  Φημολογείται ότι το τέμενος ήταν μια δωρεά της βασίλισσας Όλγας στους εναπομείναντες μουσουλμάνους της περιοχής.

Πυριτιδαποθήκη – Παλαιές Φυλακές. Χρονολογούνται τον 18ο αιώνα και μπορείτε να τα δείτε στο προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου – Λυκείου, επί της οδού Ιουστινιανού.

Παλαιά Σφαγεία. Ή αλλιώς Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, βρίσκεται στην οδό Αεροδρομίου, το οποίο ξεχωρίζει όχι μόνο για την λειτουργικότητά του αλλά και για την αρχιτεκτονική ομορφιά του.

Μουσεία
Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας. Το μουσείο στεγάζεται προσωρινά σε τέμενος του 19ου αιώνα, όμως τα σχέδια αξιοποίησης του μουσείου αυτού είναι να μεταφερθεί σε νέο κτίριο στη περιοχή Μεζούρλο. Στην έκθεση αυτή μπορεί κανείς να δει εκθέματα από τις περιόδους παλαιολιθική, νεολιθική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή.

Νέο Αρχαιολογικό – Βυζαντινό Μουσείο. Πρόκειται για το νέο κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό μουσείο, με την επέκταση των εκθεμάτων του μουσείου. Θα διαθέτει και εκθέματα από τη βυζαντινή περίοδο.

Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Το μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από το Θεσσαλικό χώρο, από τον 16ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Δημοτική Πινακοθήκη Ιωάννη Κατσίγρα. Η πινακοθήκη φέρει το όνομα του εμπνευστή της και στεγάζει προσωπικές δουλειές του Ι. Κατσίγρα. η συλλογή του αριθμεί 780 έργα.

Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Το Ωδείο Ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1930 με πρωτοβουλία της Ιουλίας Σάπκα, αρχικά στεγαζόταν στην πλατεία λαού, αργότερα μεταφέρθηκε στο τέμενος (που στεγάζει σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο), το 1953 μεταστεγάστηκε σε νέο κτίριο και το 1993 στεγάστηκε στο σημερινό κτίριο.

Θεσσαλικό Θέατρο. Το Θεσσαλικό Θέατρο ιδρύθηκε το 1975 από τους λαρισαίους καλλιτέχνες Άννα Βαγενά, Κώστα Τσιάνο και Γιώργο Ζιάκα. Ήταν το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που έκανε για έδρα του μια επαρχιακή πόλη και κυρίως χωρίς κρατική επιχορήγηση. Το 1983 όμως μετατράπηκες σε Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και επιχορηγείται από τον Δήμο Λάρισας κα το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε όλα αυτά τα χρόνια έχει ανεβάσει πάνω από 68 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ. Μερικά από αυτά είναι:
·         1989 Φεστιβάλ Αθηνών «Επίδαυρος», με το έργο «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου
·         1990 Φεστιβάλ Αθηνών «Επίδαυρος», με το έργο «Ιφιγένεια εν Ταύροι», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνο.
·         1991 Φεστιβάλ Μερίδας Ισπανίας, με το έργο «Ιφιγένεια εν Ταύροις», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνο.
·         1992 Φεστιβάλ Αθηνών «Επίδαυρος», με το έργο «Χοηφόρες», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Επίσης συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κύπρου, με το ίδιο έργο.
·         1993 Φεστιβάλ Αθηνών «Επίδαυρος», με το έργο «Ηλέκτρα», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Αμβέρσα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης με το ίδιο έργο.
·         1997 Λάρνακα Κύπρου, με το έργο «Φιλάργυρος», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
·         1998 Φιλιππούπολη, Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, με το έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε σκηνοθεσία Κυριάκου Αργυρόπουλου.
·         2004 Φεστιβάλ Αθηνών «Επίδαυρος», με το έργο «Φιλοκτήτης».
·         2005 Φεστιβάλ Αθηνών «Επίδαυρος» , με το έργο «Προμηθέας Δεσμώτης».

Η Λάρισα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλες αλλαγές και έχει αξιοποιήσει στο έπακρο την φυσική της ομορφιά, αυτό γίνεται αντιληπτό από τη αναδιαμόρφωση των μεγάλων πάρκων και την κατασκευή νέων.
·         Αισθητικό Άλσος, βρίσκεται στην έξοδο της πόλης προς Γιάννουλη.
·         Λόφος Φρουρίου, το σημείο συνάντησης όλων των ηλικιών και όλων των γούστων.
·         Πάρκο Αλκαζάρ, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης που εκεί μέσα θα βρείτε και το Κηποθέατρο, όπου πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες έχουν τιμήσει και τιμούν κάθε καλοκαίρι.
·         Όχθες Πηνειού ποταμού, ίσως το καλύτερο κομμάτι στη πόλη (σύμφωνα με τη γνώμη του 11traveller). Και οι δύο όχθες το ποταμού έχουν πεζοδρομηθεί, με στόχο να επεκταθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι του ποταμού που διασχίζει τη πόλη. Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το Φεστιβάλ Πηνειού.
Πλατείες
·         Κεντρική Πλατεία
·         Πλατεία Ταχυδρομείου (Εθνάρχου Μακαρίου)
·         Πλατεία Λαού (Αγαμέμνονα Μπλάνα)
·         Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνα
·         Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου
·         Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων
·         Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου
·         Πλατεία Νεάπολης
·         Πλατεία Καραϊσκάκη
·         Πλατεία Νέας Πολιτείας
·         Τρίγωνη Πλατεία
·         Πλατεία Ο.Σ.Ε.
·         Πλατεία Ανθούπολης (Πάρκο Σοφίας Βέμπο)
·         Πλατεία Χαραυγής (Πλατεία Μακρυγιάννη)
·         Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς (Προφήτης Ηλίας)
·         Πλατεία Μικρού Προφήτη Ηλία
·         Πλατεία Λιβαδακίου
·         Πλατεία Αβέρωφ
·         Πλατεία Μεγάλου Προφήτη Ηλία
·         Πλατεία Ηρώων Κατοχής
·         Πλατεία ΑΤΑ

Αθλητισμός
Η Λάρισα έχει πλούσια αθλητική δραστηριότητα, διαθέτει άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις και σχεδόν όλες οι περιοχές έχουν Δημοτικά Αθλητικά Κέντρα.
Το πιο γνωστό σε όλους Αθλητικό Κέντρο είναι αυτό του Αλκαζάρ (Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας) το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το Ε.Α.Κ. Λάρισας περιλαμβάνει το στάδιο Αλκαζάρ με χωρητικότητα 13.000 φιλάθλους, κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ και το κλειστό κολυμβητήριο Αλκαζάρ.
Επίσης υπάρχει ο Β’ πυρήνας, μια περιοχή που έχει αξιοποιηθεί πλήρως για τον μαζικό αθλητισμό. Εκεί θα βρείτε το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ, πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου και τένις.
Επίσης υπάρχουν τα εξής Αθλητικά Κέντρα:
·         Μητσιμπόνα
·         Νεάπολης
·         Κουκουλίτσιου – Μουσίαρη
·         Νέας Πολιτείας
·         Θεσσαλικού
·         Ανθούπολης
·         Αγ. Κωνσταντίνου
Όπως προαναφέραμε στη Λάρισα υπάρχει το μνημείο του Ιπποκράτη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας και της σχολής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας. Επίσης στην περιοχή Άγιος Θωμάς βρίσκεται το ΤΕΙ Λάρισας, όπου διδάσκονται πολλές επιστήμες.

Κλίμα
Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 15,7 οC κατά τους καλοκαιρινούς όμως μήνες έχουν καταγραφεί και θερμοκρασίες άνω των 45 oC. Μερικά από τα «ρεκόρ» που έχει σημειώσει το θερμόμετρο είναι, Ιανουάριος  1968 (-21,6 oC) και Ιούλιος 2000 (45,4 oC).


Πηνειός
Η πόλη έχει τη τιμή να τη διασχίζει ο Πηνειός ποταμός και μάλιστα λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο της πόλης. Μπορείς κανείς να διακρίνει τον ποταμό από το Φρούριο, τον Άγιο Αχίλλειο και το πάρκο Αλκαζάρ.

Γεωγραφία
Η Λάρισα είναι χτισμένη στις δύο όχθες του ποταμού Πηνειού και περικλείεται στα ανατολικά από τα όρη Όσσα (1,972μ.) και Μαυροβούνι (1,054μ.), από τα βορειοανατολικά τα όρη Κάτω Όλυμπος (1,587μ.), Όλυμπο (2,918μ.), το όρος Τίτανος (693μ.) , από τα βορειοδυτικά το όρος Μελούνα. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή δε υπάρχουν φυσικές λίμνες, αλλά μόνο τεχνητές. Η φυσική λίμνη που υπήρχε, αλλά το 1962 αποξηράνθηκε για την καταπολέμηση επιδημιών όπως η ελονοσία και για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, είναι η λίμνη Κάρλα. Αυτή η ενέργεια όμως έχει αποβεί μοιραία για το κλίμα της ευρύτερης περιοχής. Στις μέρες όμως έχει εν μέρει ανασυσταθεί.


Βίντεο:


Μια παραγωγή της 11traveller.blogspot.com



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου