Τα 7 Θαύματα της Φύσης.


Στις 07/07/07 ανακοινώθηκε μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία ψηφοφορίας από το New7Wonders Foundation (www.new7wonders.com) με έδρα τη Ζυρίχη, για την ανάδειξη των 7 νέων φυσικών θαυμάτων του κόσμου. Εντυπωσιακά φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, πεντακάθαρα νερά, σπηλιές, βουνά και ποτάμια χαρακτηρίζουν τους επτά παράδεισους επί γης.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 11/11/11 και ώρα 11:11(traveler.blogspot.com) και οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της πρώτης καταμέτρησης.
Σύμφωνα με αυτά, τα 7 Νέα Θαύματα του Κόσμου, είναι τα εξής: Αμαζόνιος, Halong Bay, Καταρράκτες Iguazu, Νησι Jeju, Εθνικό Πάρκο Komodo, Υπόγειο ποτάμι Puerto Princesa και βουνό Table. Βέβαια μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην τελική 7άδα, καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται. Οπότε σας παραθέτουμε τα προσωρινά αποτελέσματα:

Ha Long Bay, Βιετνάμ



Περίπου 2.000 νησιά και μικρές νησίδες στολίζουν το Halong Bay (http://bit.ly/sAsovi), στην επαρχία Quang Ninh, του βορειοανατολικού Βιετνάμ (www.vietnamtourism.com), δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό θέαμα εντυπωσιακών σχηματισμών και μορφών σε διάφορα μεγέθη.  Από αυτά τα παράξενα και υπέροχα νησιά στον κόλπο Tonkin, τα περισσότερα δεν είναι κατοικήσιμα, με εξαίρεση τα δύο μεγαλύτερα νησιά, Tua Chau και Cat Ba, που έχουν μόνιμους κάτοικους και τουριστικές εγκαταστάσεις. Ο ασβεστόλιθος συνέχεια διαβρώνεται, γεγονός που δημιουργεί εντυπωσιακά θαλάσσια γήινα τοπία, καμάρες, πύργους και σπήλαια.

Τροπικό Δάσος Αμαζονίου. Νότια Αμερική.


Το εκπληκτικό δάσος του Αμαζονίου, ο βασιλιάς των τροπικών δασών καλύπτει 7 εκατομμύρια στρέμματα σε 9 χώρες. Αποτελεί το μισό των τροπικών δασών που έχουν απομείνει στον πλανήτη. Ένα άλλο εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι ο Αμαζόνιος είναι το μεγαλύτερο ποτάμι στον κόσμο σε όγκο νερού. Η μέση παροχή του ανέρχεται σε 219.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 του συνόλου του γλυκού νερού που κυκλοφορεί πάνω στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται από τον Αμαζόνιο. Στα δάση του Αμαζόνιου υπάρχουν τεράστια ποικιλία ειδών βλάστησης. Το δάσος εκτείνεται από τα μακρόβια έλη και τους επιπλέοντες λειμώνες (νησίδες από πλεγμένα κλαδιά υδρόβιων φυτών σε χώμα) στα ανατολικά, κοντά στον Ατλαντικό, μέχρι το ανώτατο υψόμετρο που αναπτύσσονται τα δέντρα στις Άνδεις. Ωστόσο, το δάσος του Αμαζονίου απειλείται σε μεγάλο βαθμό από την παράνομη υλοτομία.

Καταρράκτες Iguazu, Αργεντινή και Βραζιλία.


Οι καταρράκτες Iguazu, στο ομώνυμο ποταμό, ο οποίος πηγάζει κοντά στις ακτές της Βραζιλίας στον Ατλαντικό, είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου και σημειώνουν τα σύνορα της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Στο σημείο μάλιστα όπου τα νερά ενώνονται με τον ποταμό Parana, οι δύο χώρες συναντιούνται με την Παραγουάη. Από τους 275 καταρράκτες που συνθέτουν τους Iguazu το 85% ανήκει στην Αργεντινή. Ο υψηλότερος από αυτούς φτάνει το εντυπωσιακό ύψος των 80 μέτρων, ενώ ο πιο διάσημος, είναι ο λεγόμενος Garganta del Diablo (Λαρύγγι του Διαβόλου). Τόσο η Αργεντινή, όσο και η Βραζιλία έχουν ιδρύσει εθνικά πάρκα για τη προστασία του φυσικού τοπίου που περιλαμβάνει, εκτός από τους καταρράκτες, περίπου 460.000 στρέμματα τροπικού δάσους, με περισσότερα από 200 είδη χλωρίδας και πανίδας.

Νησί Jeju, Νότια Κορέα.



Αλλιώς το «Νησί των Θεών», το Jeju, επιλέχθηκε για το φυσικό του πλούτο και όχι για το ιδιαίτερο τουριστικό του αξιοθέατο, τη Loveland (πάρκο αφιερωμένο στο sex www.jejuloveland.com/eng.html). Στα νότια της Νότιας Κορέας το ηφαιστειογενές νησί Jeju διαθέτει φυσικά αξιοθέατα, όπως το περίπου 2.000 μέτρων ανενεργό ηφαίστειο Halla και η μεγαλύτερη στήλη λάβας του κόσμου. Το επιβλητικό ηφαίστειο περικυκλώνεται από 360 μικρότερους κρατήρες, σπηλιές και εντυπωσιακές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και απότομα βράχια και πυκνή βλάστηση.

Βουνο Table, Νότια Αφρική.





Είναι διακριτή πάνω από το Κέιπ Τάουν στο νότιο άκρο της Αφρικής και ονομάστηκε έτσι λόγω της επίπεδης κορυφογραμμής του που το κάνει να μοιάζει με τραπέζι. Η κορυφή του Table, θυμίζει το νησί Eigg ανοικτά της δυτικής ακτής της Σκωτίας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αν και δε ξεπερνά τα 1000 μέτρα. Το βουνό μπορεί να το ανέβει κανένας είτε με τα πόδια (περίπου 4 ώρες) είτε με το τελεφερίκ (σε περίπου 2 λεπτά).

Komodo, Ινδονησία.



Αν νομίζατε ότι οι δράκοι έχουν θέση μόνο στα παραμύθια, ήρθε μάλλον η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Το εθνικό πάρκο Komodo (www.komodonationalpark.org) στην Ινδονησία φιλοξενεί πραγματικούς «δράκους». Μπορεί να μη βγάζουν φωτιά και να έχουν φτερά, αλλά σίγουρα προκαλούν φόβο και εντυπωσιασμό, γι αυτό εξάλλου ιδρύθηκε και το Εθνικό Πάρκο Komodo. Εκεί θα βρείτε ερπετά που φτάνουν μέχρι και τα 3 μέτρα, αλλά και τις μεγαλύτερες σαύρες. Το πάρκο περιλαμβάνει τρία μεγάλα νησιά (Komodo, Rinca, Padar) καθώς και πολλά μικρότερα, όλα όμως είναι ηφαιστειογενή. Σήμερα το Πάρκο βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της μεγάλης αύξησης του τοπικού πληθυσμού και τις μείωσης των δασών και των αποθεμάτων νερού.


Υπόγειο ποτάμι Puerto Princesa, Φιλιππίνες.



Οι Φιλιππίνες υπερηφανεύονται για μια σειρά από θαύματα της φύσης, αλλά αυτό είναι το πιο περίεργο: στο νησί Palawan, 50χλμ βορειοδυτικά της πόλης Puerto Princesa, βρίσκεται το μεγαλύτερο ίσως υπόγειο ποτάμι του κόσμου (www.puerto-undergroundriver.com), το οποίο ρέει μέσα από εντυπωσιακές υπόγειες σπηλιές για 8,2 χλμ (από τα 8,2χλμ τα 4,3χλμ είναι πλωτά) και βγαίνει σε μια παραδεισένια κρυστάλλινη λιμνοθάλασσα. Το Εθνικό αυτό Πάρκο φιλοξενεί πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη ζώων, όπως ο γνωστός και χαριτωμένος ασβός του Palawan.



11traveller.blogspot.com Production







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου