Λευκή Μελιτζάνα και Μελιτίνια Σαντορίνης


Λευκή Μελιτζάνα Σαντορίνης

Η λευκή μελιτζάνα καλλιεργείται μόνο στη Σαντορίνη, είναι σπόρος που έχει έρθει από την Αίγυπτο (αποτέλεσμα της εξαγωγής ελαφρόπετρας για τη διώρυγα του Σουέζ). Λόγω της μορφολογίας του εδάφους δεν έχει τη πικράδα της κλασικής μελιτζάνας, όπως επίσης δεν έχει πολλά σπόρια και είναι ζουμερή και γλυκιά. Οι τρόποι μαγειρέματος στη Σαντορίνη ποικίλει, τηγανιτή, ψητή στα κάρβουνα, μελιτζανοσαλάτα κτλ.

Υλικά (για 4 άτομα) 
4 μελιτζάνες Σαντορίνης μέτριες
350 γρ. μοτσαρέλα, σε ροδέλες
100 γρ. σκληρή μοτσαρέλα, τριμμένη
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
800 γρ. ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτουμε τις ντομάτες και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφού δέσει η σάλτσα ρίχνουμε το βασιλικό, το μαιντανό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1,2 εκ. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε στη σχάρα ή σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180c. Απλώνουμε λίγη από τη σάλτσα σε ένα ταψί, καλύπτουμε τη στρώση της σάλτσας με μελιτζάνες δημιουργώντας έτσι μία δεύτερη στρώση και συνεχίζουμε με τις ροδέλες της μοτσαρέλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (θα βγουν περίπου 3-4 στρώσεις).

Απλώνομαι πάνω στη τελευταία την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε τη τριμμένη μοτσαρέλα. Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.





ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ


Τι χρειαζόμαστε:
Για τη Γέμιση
·         2 κιλά ανάλατη μυζήθρα (γίνεται και με ανθότυρο Κρήτης)
·         2 κιλά ζάχαρη
·         5 κομπάκια μαστίχα
·         3 αυγά
·         1/4 farin up


Για το Φύλλο
·         1 κιλό αλεύρι μπλε
·         3 κουταλιές βιτάμ
·         ελάχιστο αλάτι
·         χλιαρό νερό τόσο ώστε να ανοίγεται το φύλλο

Πως το κάνουμε:
  1. Με λίγη ζάχαρη διαλύετε τα κομπάκια μαστίχα στο μούλτι ή αν έχετε κουράγιο στο γουδί.
  2. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Φτιάχνετε το φύλλο φροντίζοντας το βιτάμ να "χαθεί" στο αλεύρι.
  4. Ανοίγετε το φύλλο σχετικά ψιλό (όχι πολύ γιατί θα πρέπει να δεχθεί μέσα τη γέμιση).
  5. Κόβετε το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια περίπου στο μέγεθος από το μικρό μάτι της κουζίνας.
  6. Ρίχνετε μία κουταλιά από τη γέμιση μέσα σε κάθε στρογγυλό και "τσιμπάτε" γύρω-γύρω το φύλλο ώστε να γίνει σαν "πλισέ" (δείτε στις σημειώσεις μετά).
  7. Τα βάζετε στο ταψί και σε φούρνο στους 175 μόνο κάτω για 20 λεπτά και μετά πάνω-κάτω για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Λίγα μυστικά ακόμα
Πρόκειται για παραδοσιακό γλυκό που κάνουν στη Σαντορίνη για το Πάσχα, αλλά κανένας δεν εμποδίζει να το φάμε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.Το δύσκολο είναι το τσίμπημα... Κάτι αντίστοιχο κάνουν στα σκαλτσούνια στην Κρήτη. Στη Σαντορίνη θεωρητικά όποια έκανε τις πιο πολλές "πιέτες" ήταν και η πιο καλή νοικοκυρά. Κάποιες χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδα. Ουσιαστικά σπρώχνεις τη γέμιση προς το φύλλο με το δείκτη του ενός χεριού και με το δείκτη και τον αντίχειρα του άλλου πιέζεις το φύλλο. Αν σας φαίνετε πολυ δύσκολο μπορείτε απλά να τα κλείσετε σα μισοφέγγαρο. Θέλει πολύ δουλειά. Να έχετε στο νου σας ότι βάζετε τόση ζάχαρη όση μυζήθρα και οι αναλογίες για το φύλλο είναι για 2 κιλά μυζήθρα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου