10 ΠΟΛΕΙΣ,ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ "ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ"


Η αρχιτεκτονική ενός μέρους είναι –για κάποιους τουλάχιστον- ένα από τα βασικά κριτήρια για να επιλέξει ένα ταξίδι και έχει συνδεθεί άρρηκτα με κτήρια που αποτελούν το σήμα κατατεθέν μερικών από τις πιο διάσημες πρωτεύουσες και πόλεις του πλανήτη.
Είτε προτιμάτε το κλασικό και αρχαίο στυλ, είτε το πιο μοντέρνο ή μεταμοντέρνο ή ακόμη ένα μίγμα και των δύο, οι παρακάτω αποτελούν 10 πόλεις που ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους και που σίγουρα θα θέλατε να τις επισκεφθείτε.
Θέλετε να κάνετε τους φίλους σας να… ζηλέψουν, δείχνοντάς τους εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις διακοπές σας; Τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω προορισμούς. Από την Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική και από τις ΗΠΑ μέχρι την Άπω Ανατολή, θα βρείτε αυτό που ψάχνετε για ένα αξέχαστο ταξίδι.


Μπραζίλια, Βραζιλία







Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, η Μπραζίλια έγινε από μια απλή ιδέα, η ζωντανή και ενδιαφέρουσα πρωτεύουσα της χώρας και μια από τις κορυφαίες αρχιτεκτονικά πόλεις του πλανήτη. Σχεδιάστηκε από τον Lucio Costa το 1957 με κτήρια του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer και έχει το σχήμα ενός σταυρού αλλά μοιάζει περισσότερο σαν πεταλούδα ή αεροπλάνο αν τη δει κανείς από τον ουρανό. Ενώ μερικοί έχουν επικρίνει τον σχεδιασμό της, η πόλη ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της πρωτεύουσας είναι το Palacio da Alvarada (η επίσημη κατοικία του προέδρου της Βραζιλίας), το Πολιτιστικό Συγκρότημα της Δημοκρατίας, ο Βασιλικός Καθεδρικός Ναός και η πλατεία των Τριών Δυνάμεων. Θα συναντήσετε επίσης πολλά σχέδια του Le Corbusier, Γάλλου αρχιτέκτονα, πρόγονου της σύγχρονος αρχιτεκτονικής.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα







Υπολογίζεται ότι το 25% των γερανών όλου του κόσμου, βρίσκεται στο Ντουμπάι και οι γερανοί αυτοί εργάζονται όλο το 24ωρο. Ήδη γεμάτη με ουρανοξύστες, αυτή η πόλη διαθέτει το μοναδικό ξενοδοχείο επτά αστέρων στον κόσμο, το Burj Al Arab. Δημιουργήθηκε στο σχήμα ενός πανιού και είναι επίσης το υψηλότερο στον κόσμο.
Βέβαια υπάρχουν ακόμη πιο εντυπωσιακές κατασκευές, όπως το Hydropolis, το πρώτο υποθαλάσσιο ξενοδοχείο στον κόσμο, το API World Tower και η Dubailand, ένα πάρκο ψυχαγωγίας που αναμένεται να «συντρίψει» την Disneyland. Το Ντουμπάι είναι το μέλλον!

Φλωρεντία, Ιταλία







Πολλοί θεωρούν ότι το «σημείο μηδέν» για την ιταλική Αναγέννηση είναι η Φλωρεντία, οπότε είναι αυτονόητο ότι τα κτήρια αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό αρχιτεκτονική αναγεννησιακού χαρακτήρα. Γνωστά μνημεία είναι το Palazzo Vecchio, δηλαδή το δημαρχείο της πόλης, η Ακαδημία Καλών Τεχνών όπου βρίσκεται ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου και το Uffizi, ένα μουσείο τέχνης με πολλά έργα από την εποχή της αναγέννησης.
Η Φλωρεντία ξεχωρίζει και για τις εκκλησίες της, με τον καθεδρικό Santa Maria del Fiore να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εκκλησία στην Ευρώπη, ενώ και η Basilica di Santa Croce είναι μια επίσης εντυπωσιακή εκκλησία. Ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα της Φλωρεντίας είναι το Ponte Vecchio, μια μεσαιωνική γέφυρα με καταστήματα που χτίστηκαν κατά μήκος της.

Ρώμη, Ιταλία







Η Ρώμη είναι ένα αρχιτεκτονικό «μνημείο» του Δυτικού πολιτισμού. Το Κολοσσαίο, το Πάνθεον, η Ρωμαϊκή αγορά και ο Ναός της Αφροδίτης και της Ρώμης, ανταγωνίζονται ελαφρώς νεότερα κτήρια και μέρη όπως η πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, η Καπέλα Σιστίνα και το Εθνικό Μνημείο του Βίκτωρα Εμμανουήλ Β’. Η Ρώμη δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τα μοντέρνα κτήριά της, ωστόσο η αφθονία της σε αρχαία, κλασική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, είναι αρκετή για να προσελκύσει τους ταξιδιώτες.

Σανγκάη, Κίνα







Η κλίμακα ανάπτυξης στη Σανγκάη είναι τόσο ταχεία, που οι εγκρίσεις για κατασκευές γίνονται μέσα σε λίγες ώρες σε σχέση με τις χώρες της Δύσης, όπου κάτι τέτοιο χρειάζεται μήνες. Αυτό εξηγεί γιατί η περιοχή του Pudong θεωρείται το κέντρο και περιλαμβάνει τον πύργο Jim Mao, δηλαδή το υψηλότερο κτήριο της πόλης και το Oriental Pearl Tower που είναι εμπορικό κέντρο, ξενοδοχείο και σημείο με εκπληκτική θέα.
Θα δείτε περισσότερα από το παρελθόν της πόλης κατά μήκος της προκυμαίας, στην περιοχή The Bund, με την αποικιακή αρχιτεκτονική. Αυτό το στυλ εκτοπίζεται ολοένα και περισσότερο από μοντέρνα κομμάτια όπως το Shanghai Grand Theatre κι από το World Fnancial Center(ένα από τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Η Σανγκάη είναι σίγουρα το μέλλον της Κίνας.

Βερολίνο, Γερμανία








Από την πτώση του Τείχους το 1989, το Βερολίνο επικεντρώθηκε στην αναδόμηση των κτηρίων του. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα είναι το Reichstag που κάποτε ήταν το κοινοβούλιο των Ναζί και αναδημιουργήθηκε με έναν εντυπωσιακό γυάλινο θόλο στην κορυφή, η κάποτε εγκαταλειμμένη Potsdamer Platz που τώρα περιλαμβάνει το εντυπωσιακό Sony Center και το DaimlerChrysler που χτίστηκε μέσα σε πέντε χρόνια. Άλλες προσθήκες είναι μια νέα σύγχρονη βρετανική πρεσβεία και το Εβραϊκό Μουσείο σχεδιασμένο από τον Daniel Libeskind.
Υπάρχουν επίσης πολλά μνημεία κλασικής αρχιτεκτονικής όπως το νεοκλασικό Altes Museum, το Bode Museum (ένα ιστορικά διατηρητέο κτήριο) και το Das Rotes Rathaus (ένα παλιό δημαρχείο).

Σικάγο, Η.Π.Α.







Το Σικάγο θεωρείται η γενέτειρα της σύγχρονης αμερικανικής αρχιτεκτονικής. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά το 1871, είχε σε μεγάλο βαθμό ένα άδειο έδαφος για να ξεκινήσει από την αρχή και αρχιτέκτονες μετακόμισαν εκεί δημιουργώντας μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στον κόσμο. Απλά να σημειωθεί ότι η λέξη «ουρανοξύστης» ξεκίνησε από εδώ.
Τα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνουν το Sears Tower, το οποίο είναι και το υψηλότερο κτίριο των ΗΠΑ, το Wrigley Building, ένα τριγωνικό κτήριο που αποτελείται από γραφεία και το Marina City που κοσμεί το εξώφυλλο του επιτυχημένου alt-rock δίσκου «Yankee Hotel Foxtrot» του Wilco.

Παρίσι, Γαλλία







Περπατώντας στους δρόμους της πόλης, θα νιώσετε πως βρίσκεστε σε κάποιο μεγάλο μουσείο τέχνης. Εκτός από όλα τα μεσαιωνικά, αναγεννησιακά και νεοκλασικά κτήρια, το Παρίσι είναι αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική πρωτεύουσα και για τα μοντέρνα κομμάτια που αναμιγνύονται τέλεια με τα κλασικά. Τη δεκαετία του 1980, ο πρώην πρόεδρος Francois Miterrand προώθησε ένα αρχιτεκτονικό project με τον τίτλο «Grands Travaux» για να αναβαθμίσει το κλασικό στυλ της πόλης. Μέσα στα αποτελέσματα, περιλαμβάνεται και η γυάλινη πυραμίδα στην είσοδο του Λούβρου.
Το 2008 απονεμήθηκε το αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker (το Νόμπελ της αρχιτεκτονικής) στον Παριζιάνο αρχιτέκτονα Jean Nouvel και μέσα στα δημιουργήματά του βρίσκεται το Musee du quai Branly, ένα ιδιόμορφο μοντέρνο κτήριο. Αν πάλι θέλετε κάτι πιο κλασικό, υπάρχει η Αψίδα του Θριάμβου, η Παναγία των Παρισίων και όλα τα υπόλοιπα μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Βαρκελώνη, Ισπανία







Μερικοί από τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες στον κόσμο έχουν κάνει τα… τούβλα της Βαρκελώνης να μη μοιάζουν με οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Ξεκινήστε από το Hospital de Sant Pau και το Palau de la Musica Catalana όπου θα βρείτε παραδοσιακά έργα του Καταλανού αρχιτέκτονα Lluis Domenech I Montaner.
Θα πρέπει επίσης να θαυμάσετε τα έργα του πιο διάσημου Καταλανού αρχιτέκτονα, Antoni Gaudi. Τα πιο διάσημα έργα του είναι το Casa Mila, το Πάρκο Guell και η Σαγράδα Φαμίλια. Μπορείτε να δείτε και έργα του Santiago Calatrava στον Πύργο Επικοινωνιών Montjuic, καθώς και το «Fish» του Frank Gehry στον Ολυμπιακό Λιμένα της πόλης. Τέλος, κάντε μια βόλτα στην πολύβουη Ράμπλα, μια τεράστια εμπορική, πεζοδρομημένη οδό στο κέντρο της πόλης, όπου μπορείτε να δείτε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα κτήρια. Για την ποικιλία κλασικής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, η Βαρκελώνη είναι η κορυφαία αρχιτεκτονική πρωτεύουσα του πλανήτη.

Μαρακές, Μαρόκο









Η παρουσία των riad, δηλαδή παλατιών με εσωτερικές αυλές και κήπους, είναι μοναδική στο Μαρόκο και απαραίτητα σύμφωνα με τον ισλαμικό σχεδιασμό λόγω της έμφασής τους στην ιδιωτικότητα. Η έλλειψη παραθύρων στο επίπεδο του δρόμου και η χρήση των πήλινων τοίχων δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας και πολυτέλειας. Η πυκνότητα των riad στο Μαρακές, σε συνδυασμό με τα τζαμιά, τους μιναρέδες και τα ψηφιδωτά της πόλης, αλλά και τα πανέμορφα χρώματα, την καθιστά ένα εξαιρετικό μέρος για να δείτε την αρχιτεκτονική των Μαυριτανών από τον 12ο μέχρι τον 17ο αιώνα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου