ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;


Οι περισσότεροι ΕυρωπαΪοι κι Ασιάτες,μιλούν μία από τις ινδοευρωπαΪκές γλώσσες,όπως τα γερμανικά,τα χίντι και τα ρώσικα.Ωστόσο,υπάρχει μια γλώσσα,αυτή των Βάσκων που ομιλείται από τους κατοίκους της βορειοανατολικής Ισπανίας και νοτιοδυτικής Γαλλίας και η οποία δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.

Οι ρίζες της καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου και μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται επίσης ότι η γλώσσα αυτή ομιλούνταν στην..."χαμένη ήπειρο της Ατλαντίδας".
Φαίνεται πλέον πιθανό ότι οι πρόγονοι των Βάσκων,της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου,εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της σημερινής Ισπανίας και της Γαλλίας πολύ πριν τους ινδοευρωπαίους.Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γλώσσα των Βάσκων ομιλούνταν κάποτε σε μια ευρύτερη περιοχή από ότι σήμερα.Αλλά δεν ήταν ποτέ η γλώσσα ενός μεγάλου κράτους.
Το πρώτο βιβλίο σε αυτή την γλώσσα-αν και με λατινικό τίτλο-τυπώθηκε το 1545 κι από τότε χρονολογείται και η σοβαρή έρευνα για την γλώσσα αυτή.
Οι Βάσκοι συνεχώς αγωνίζονται για την επιβίωση της γλώσσας τους ενάντια των πιο διαδεδομένων,της ισπανικής και της γαλλικής.Από καιρό σε καιρό έχει τεθεί εκτός νόμου σε επίσημα κείμενα,στα σχολεία και μάλιστα σε δημόσιους χώρους,σε διάφορες περιοχές.
Παρόλα αυτάυπάρχουν σήμερα περίπου 720000 άτομα που μιλούν άπταιστα βασκικά και η βασκική είναι η επίσημη γλώσσα κάποιων επαρχιών δίπλα στην ισπανική.
Η πλειοψηφία των βασκόφωνων είναι συγκεντρωμένη σε μια στενή περιοχή περίπου 10000 τετραγωνικών χιλιομέτρων,η οποία είναι γνωστή ως η χώρα των Βάσκων(Euskadi)κι έχει σημαντική πολιτική και πολιτιστική ανεξαρτησία.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου