Διατροφικές Συνήθειες της Τυρινής Εβδομάδας.



Έθιμα Διατροφής την Κυριακή της Τυρινής

Η Κυριακή της Απόκριας είναι η τελευταία που τρώνε κόκκινο κρέας. Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής της Απόκριας και της Κυριακής της Τυρινής είναι οι μέρες που τρώνε ψάρι, αυγά, γάλα και τυρί.

  • Στην Αρκαδία υπάρχει η παράδοση να τρώγεται το τυροζούμι, υδαρές βραστό με άγρια χόρτα σερβιρισμένο με κομμάτια τυριού μυζήθρα. Σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο, ενώ όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι το τρώνε αφού πρώτα σηκώσουν το τραπέζι με τα χέρια τους τρεις φορές. Το κυρίως πιάτο είναι μακαρόνια πασπαλισμένα με πολύ τυρί. Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, οι ανύπαντρες κοπέλες θα κλέψουν ένα κομμάτι μακαρόνι και θα το βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ονειρευτούν  ποιον θα παντρευτούν.
  • Οι κοινότητες των Βλάχων, των ορεινών περιοχών της κεντρικής Ελλάδος φτιάχνουν παραδοσιακές γαλατόπιτες, τυρόπιτες ή πίτες με τραχανά.

  • Στην Κάρπαθο κατά τη παράδοση όλοι καλούνται στο σπίτι του Δημάρχου, όπου υπάρχει ένας μεγάλος μπουφές με ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά φτιαγμένα με μυζήθρα και τέλος πουτίγκα ρυζιού και ποτό, που ονομάζεται σιτάκα καρυκευμένο με βούτυρο και μέλι.

  • Στην Μήλο και την Κέα τα υπολείμματα του φαγητού από τη γιορτή του Τυριφάγου μένουν στο τραπέζι μέχρι το επόμενο πρωί, για την περίπτωση που το φάντασμα του σπιτιού πεινάσει τη νύχτα.
  • Τέλος σε μερικές περιοχές της Ελλάδος, είναι το βραδινό γεύμα να τελειώνει με αυγό, βρασμένο ή ψημένο στο τζάκι. Σε άλλες περιοχές τα μέλη της οικογένειας τοποθετούν τα αυγά κοντά στη θράκα του τζακιού για να ψηθούν και περιμένουν να δουν ποιανού το αυγό θα «ιδρώσει» (που σημαίνει ότι θα είναι τυχερό το έτος).


11traveller.blogspot.com Production

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου