Ψυχοσάββατο


Ψυχοσάββατο Αποκριών

Τα Σάββατα της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας του τριωδίου, καθώς και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, αποτελούν τα Ψυχοσάββατα.
Εκείνες τις μέρες προσφέρονται κόλλυβα για τους νεκρούς και ψυχούδια (αναζητήστε παλιότερο σχετικό άρθρο του 11traveller.blogspot.com). Τα Ψυχοσάββατα δεν λούζονται, ούτε σκουπίζουν (σύμφωνα με την παράδοση) για να μην ενοχλήσουν τους νεκρούς.

Σύμφωνα με τις παγανιστικές αντιλήψεις, οι ψυχές των νεκρών πρέπει να εξευμενισθούν, για να δώσουν καρπό στη γη και να επιτρέψουν το ξεφάντωμα στους ζωντανούς. Στην αρχαία Ελλάδα, τις μέρες που γιορτάζουμε εμείς τις Απόκριες, αυτοί γιόρταζαν τα Ανθεστήρια, που περιέχουν διπλό σκοπό. Η πρώτη είναι η γιορτή της άνοιξης, του κρασιού και η άλλη είναι η γιορτή των νεκρών και των ψυχών.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τη δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων κατά τους λεγόμενους Χοές, άνοιγαν οι πόρτες του Άδη και οι νεκροί ανέβαιναν στον πάνω Κόσμο, για να επιστρέψουν ξανά την Τρίτη μέρα κατά τους Χύτρους. Σ’ αυτό το διάστημα της παραμονής τους ανάμεσα στους ζωντανούς, οι τελευταίοι έκαναν στους νεκρούς πολλές τιμές και τους τάιζαν με ένα παρασκεύασμα από σπόρους δημητριακών και οσπρίων, κάτι σαν κόλλυβα.

11traveller.blogspot.com Production

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου