Γιατί Ανάβουμε Φωτιά τις Απόκριες; Read More.


Δρώμενα Αποκριών

Παραδόσεις και 
Παιχνίδια Αποκριών



Τις απόκριες διοργανώνονται διάφορα παιχνίδια, σε πόλεις και χωριά, με νικητές και ηττημένους, μεταμφιεσμένους και μη.


Ο Βαλμάς, παίζεται στο χωριό της Πηνείας, είναι το γνωστό παλιό παιχνίδι, που υπάρχουν δύο ομάδες δεμένες σε σχοινί και η μια προσπαθεί να τραβήξει προς τη μεριά της, την άλλη ομάδα.

Επόμενο παιχνίδι, οι Καλόγεροι ή Κούκερος ή Χούχουτος ή Σταχτάς ή Μπέης. Πρόκειται, σύμφωνα με τον λαογράφο Γ.Α. Μέγας, για μια τελετή που τη συναντούμε στην Ανατολική και στην Βόρεια Θράκη, με μιμικές πράξεις. Ο Κούκερος ή ο Μπέης ή ο Βασιλιάς εκλεγμένος από τους προύχοντες, γυρίζει σ’ όλο το χωριό με τη συνοδεία του, ντυμένος με δέρματα ζώων, με κουδούνια κρεμασμένα στο σώμα του και με το ραβδί στο χέρι. Σ’ ορισμένες περιοχές τον μεταφέρουν πάνω σε δίτροχη άμαξα που την κινούν νέοι. Οι ονομασίες Μπέης ή Κιόρμπεης δείχνουν την επίδραση της τουρκοκρατίας στο έθιμο.

Στην Αμαλιάδα, πέρα από τις φωτιές ξεκινούσαν τον πατροπαράδοτο και συνάμα «ακίνδυνο» πετροπόλεμο στην Σοχιά. Έτσι για να μας πάει καλά η χρονιά….

Ένα ακόμη αστείο έθιμο που σίγουρα θα σας αρέσει, είναι η Γαϊδουροδρομίες, θα τις βρείτε σίγουρα στην Σαντορίνη και σε επιλεγμένα χωριά που προφανώς έχει καταφέρει να επιβιώσει το χαριτωμένο αυτό ζωάκι…

Τα αλευρώματα (που έχουν την προέλευσή τους στο Γαλαξίδι) και τα γιαουρτώματα (εβδομάδα της Τυρινής), τα μουντζουρώματα της Καθαράς Δευτέρας είναι μερικά ακόμη έθιμα, για τολμηρούς.

Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί ανάβουμε φωτιές τις απόκριες, εδώ θα σας δώσουμε μερικές ακόμη απαντήσεις. Το πρώτο σενάριο είναι για να κάψουμε τον καρνάβαλο και το δεύτερο είναι ότι όταν ανάβουμε φωτιές (και μερικές φορές πηδάμε από πάνω) γίνεται για να «κάψουμε» το χειμώνα που πέρασε και να καλωσορίσουμε την άνοιξη που έρχεται.


11traveller.blogspot.com Production

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου